Euleks je spreman da se suoči s izazovima i ostaće posvećen podržavanju vladavine zakona na Kosovu – naglasio je Kermabon u pisanoj izjavi objavljenoj juče na sajtu Euleksa.
Kako je Danasu objašnjeno u sedištu Misije EU na Kosovu, Euleks će od Unmika otkupiti opremu i vozila i preuzeti zgrade koje je Misija UN prethodnih devet godina koristila.

Euleks je spreman da se suoči s izazovima i ostaće posvećen podržavanju vladavine zakona na Kosovu – naglasio je Kermabon u pisanoj izjavi objavljenoj juče na sajtu Euleksa.
Kako je Danasu objašnjeno u sedištu Misije EU na Kosovu, Euleks će od Unmika otkupiti opremu i vozila i preuzeti zgrade koje je Misija UN prethodnih devet godina koristila. U Euleksu napominju da je Sporazum „specifičan dokument, koji mnogo ne zalazi u detalje“ i zasad ne mogu da odgovore po kom pravnom osnovu će misija EU, recimo, preuzeti zgradu sedišta Unmika u centru Prištine koja je do uvođenja protektorata UN na Kosovu i Metohiji bila Komanda treće armijske oblasti Vojske SR Jugoslavije, čiji je Srbija pravni naslednik. Za ono što je Unmik sam izgradio na KIM, UN bi trebalo da dobije finansijsku nadoknadu od EU.

JAKŠIĆ: Očekujemo konkretne poteze Beograda

Kosovska Mitrovica, Beograd – Potpredsednik Skupštine zajednica opština AP KIM Marko Jakšić najavljuje da će potpisivanje Tehničkog sporazuma između Unmika i Euleksa biti jedna od tema naredne sednice „srpske“ skupštine koja bi trebalo da bude održana iduće nedelje. „Sporazum Unmika i Euleksa je u suprotnosti s Rezolucijom 1244 SB UN i predstavlja napad na našu državnu teritoriju. Zato očekujemo da i Vlada Srbije i Ministarstvo za KIM reaguju jače i konkretnije, a ne samo mlakim izjavama i frazeološkim saopštenjima. Od njih se traže inicijativa i delovanje na terenu kako bi se dezavuisao sporazum Unmika i Euleksa, iako bi vlada mogla da upadne u kontradiktornost – vratila je ambasadore u države članice EU koje su formirale Euleks“, izjavio je za Danas Marko Jakšić.

U Euleksu planiraju, kako je nezvanično potvrđeno Danasu, da misiju razmeste na celoj teritoriji Pokrajine, uključujući i severni deo, ali zasad ne mogu da preciziraju rokove. Narednih nedelja Euleks će raditi na zapošljavanju službenika, dok bi potuno razmeštanje Misije, prema najavama De Kermabona, trebalo očekivati do kraja jeseni.
U jučerašnjem saopštenju Iv de Kermabona ističe se da će „Euleks raditi u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN, s jedistvenim komandnim lancem i da će imati tehničku ulogu u uspostavljanju prava u oblasti policije, pravde i carina“. Euleks će, objašnjava šef Misije, „pratiti, nadgledati i savetovati lokalne vlasti, zadržavajući neka ograničena izvršna ovlašćenja u okviru šire vladavine prava, poštujući lokalna vlasnička pravila“, dok će „odgovornost za sprovođenje vladavine zakona biti na kosovskim vlastima“.
De Kermabon tvrdi da će misija Euleksa u sprovođenju vladavine prava „koristiti celokupnoj populaciji – svim zajednicama na Kosovu i u regionu“, jer „podrazumeva slobodu kretanja, neograničen pristup pravosuđu, nepristrasna suđenja i bezbednost za sve građane Kosova“. Prema rečima šefa Euleksa, „to je ključ za dobre životne standarde i ekonomski razvoj“. On naglašava da su „procesuiranje, suđenja za ozbiljne zločine i obrada imovinskih tužbi vezanih za konflikt, osnova za miran razvoj multietničkog društva na Kosovu, jer „obezbeđuju jednak tretman za sve etničke zajednice, uspostavljaju legalnu pouzdanost sa poštovanjem imovine i ohrabruju na povratak raseljenih“.
Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, izjavio je juče u Prilužju da „povodom potpisivanja sporazuma sa Euleksom očekuje razjašnjenje od Unmika“. Bogdanović smatra da „dogovor dve misije ide u pravcu dezavuisanja misije UN na Kosovu i tihog uvlačenja plana Martija Ahtisarija, koji nema podršku Srbije i SB UN“.
– Ne prihvatamo bilo kakav dogovor između Unmika i Euleksa, jer se time krše Rezolucija 1244 i međunarodno pravo. Svaki dogovor koji ide mimo Srbije i mimo SB UN – poručio je Bogdanović, prenosi KIM Radio iz Čaglavice.
On je podsetio da „Vlada Srbije nije prihvatila rekonfiguraciju Unmika i sporazum s Euleksom“ i istovremeno naglasio da će „Beograd poštovati sve dogovore postignute s Unmikom“. Bogdanović je rekao da je „Srbija spremna na konstruktivan dijalog s predstavnicima Unmika, koji smatra jedinim legitimnim organom, s kojim može da razgovara i rešava probleme kosovskih Srba“, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari