Vlada Srbije predložiće amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini, na osnovu amandmana pokrajinske administracije, saopšteno je nakon sastanka premijera Mirka Cvetkovića i predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića.

U saopštenju Vlade Srbije, objavljenom nešto posle 16 časova, navodi se da se na taj način stvaraju uslovi za još uspešnije funkcionisanje regionalnog i lokalnog nivoa vlasti. Cvetković je odlučio da koriguje Predlog zakona koji je njegova vlada usvojila prošle sedmice, a Pajtić je odustao od dodatnog zaoštravanja političkih odnosa s Beogradom.

Ovo je rasplet potpune konfuzije koja je vladala od ranih prepodnevnih sati, kada je za juče zakazana vanredna sednica Skupštine Vojvodine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o takozvanim Pajtićevim amandmanima na Predlog zakona o javnoj svojini, otkazana bez prethodne zvanične najave, već, kako su tvrdili u SVM i LSV, „na osnovu telefonskog poziva nepoznate osobe“. Sudeći po izjavama koje su davali novinarima, lideri te dve „autonomaške“ stranke Ištvan Pastor i Nenad Čanak, od kojih je prvi potpredsednik Vlade Vojvodine, dok je drugi šef jedne od vladajućih stranaka, nisu ni znali da se Pajtić juče dogovarao sa Cvetkovićem, a da parlament u Novom Sadu nije zasedao jer za to, bar prema mišljenju DS, nije ni bilo potrebe.

Lider SVM i potpredsednik vojvođanske vlade Ištvan Pastor rekao je novinarima u Novom Sadu da je „nepoznata osoba u nedelju uveče zvala telefonom sve poslanike i kazala im da ne dolaze na sednicu, kako bi se Vladi Srbije ostavio dan za usvajanje vojvođanskih amandmana”. Ova dešavanja su „ponižavanje“ pokrajinske skupštine, ocenio je Pastor.

Predsednik LSV Nenad Čanak potvrdio je da i on ima informaciju o telefonskom otkazivanju sednice Skupštine APV. „Evidentno je da između vlada Srbije i Vojvodine postoje varnice. Jasno je da se prema vojvođanskom parlamentu neko ponaša na način koji je ogledalo celokupnog društvenog odnosa prema APV, njenoj autonomiji, njenom postojanju, a to je da se Vladom i Skupštinom Vojvodine, najblaže rečeno, briše… nos”, rekao je juče novinarima Nenad Čanak.

I dok su Pastor i Čanak bili u “pravedničkom besu”, Pajtić i Cvetković su dogovorili da Beograd, navodno, prihvati sve što Novi Sad traži. Podsetimo, pokrajinska vlada, na čijem je čelu potpredsednik DS Pajtić, ranije je saopštila da Vojvodina mora imati pravo svojine „nad svim što je izgrađeno iz budžeta Vojvodine”, uključujući kanalsku mrežu, objekte železničke infrastrukture od regionalnog i lokalnog značaja, kao i saobraćajnice koje povezuju dva ili više okruga. Vlada Vojvodine traži i da Pokrajina ima pravo svojine nad objektima na teritoriji bivših jugoslovenskih republika koji su bili u društvenoj svojini, a na kojima je kao nosilac prava raspolaganja bila upisana APV, odnosno javna preduzeća ili ustanove koje je ona osnovala. Vlada u Novom Sadu je objasnila da se svi ovi amandmani oslanjaju na Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Prethodnih sedmica, u toku javne rasprave o Nacrtu zakona o javnoj svojini, čelni ljudi DS u Beogradu i Novom Sadu sukobili su se oko toga koja bi sve imovina trebalo da pripadne Pokrajini. Na kraju, premijer Cvetković i vicepremijer Božidar Đelić odlučili su da Vlada Srbije usvoji Predlog zakona bez Pajtićeve saglasnosti. Vlada Vojvodine je potom, po hitnoj proceduri, sačinila svoje amandmane na Predlog zakona o svojini i uputila ih Skupštini APV, koja je juče trebalo da ih i zvanično prihvati i prosledi Skupštini Srbije na razmatranje, na sednici zakazanoj za drugu polovinu septembra.

Pre jučerašnjeg „srećnog epiloga”, vojvođanski sekretar za finansije i član DS Jovica Đukić rekao je za Danas da između demokrata u Novom Sadu i Beogradu ima različitih mišljenja, ali ne i sukoba. „Nije prvi put da vojvođanski deo DS ima drugačiji pristup nekoj temi. Tako je bilo i sa Zakonom o visokom obrazovanju. Ali, ta pitanja su se uvek rešavala kompromisom, koji je dovodio do cilja. Što se tiče zakona o svojini, mi u Vojvodini očekujemo da će republička vlada korigovati neke odredbe i da će prihvatiti naše amandmane. Međutim, čak i ako Skupština Srbije usvoji zakon bez naših sugestija, neće biti smak sveta. Zakoni se uvek mogu menjati”, rekao nam je Đukić.

Nada Kolundžija, članica Predsedništva DS i šefica poslaničkog kluba ZES u Skupštini Srbije, nije rado pričala o odnosima s Novim Sadom, ali je izričito odbacila spekulacije o sukobima. Na konstataciju da je prvi čovek DS u Vojvodini Bojan Pajtić protestovao što u predloženi zakon nisu unete i sugestije njegove vlade, Kolundžija objašnjava da je „postojala radna grupa u kojoj su bili i predstavnici Pokrajine“. „Ja vam nisam adresa za to pitanje”, ogradila se šefica poslanika ZES.

Jovanović: Svađama ugrožavaju državu

– Odnosi u vladajućoj koaliciji su kompromitovani i ona u praksi više ne može normalno da obavlja svoju funkciju. Trebalo bi otvoreno reći šta je problem funkcionisanja vladajuće većine, kako bi se videlo da li postoji mogućnost da se nešto korisno desi do kraja mandata ili treba razmišljati o prekidu agonije i izborima – upozorio je juče predsednik LDP Čedomir Jovanović. On je u Skupštini Srbije ocenio da vladajuća većina svojim nesporazumima ugrožava normalno funkcionisanje zemlje i da je usvajanje zakona uvek bilo samo sredstvo za ostvarenje partijskih ciljeva.

Tehnički propust?

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je juče po podne da on nije otkazao sednicu parlamenta, već da nije održana “zbog tehničkih propusta”. On je novinarima u Novom Sadu rekao da će tražiti odgovornost sekretara skupštine Milorada Gašića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari