Zašto je Beograd ove subote bez protesta zbog litijuma, a blokade puteva se održavaju samo u Gornjim Nedeljicama i u Preljini – na sat vremena? 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Nakon što je vladajuća većina režima Srpske napredne stranke, posle četvorodnevne rasprave u Skupštini Srbije, odbila da podrži zakon o zabrani iskopavanja litijuma, koji su opozicioni poslanici podneli na razmatranje, kako iz opozicije, tako i od strane ekoloških aktivista krenule su najave o tome da će pokušati da organizuju masovne proteste i blokade širom Srbije.

Prvi korak u smeru te najave odigrao se u Loznici, kada se pre tri dana okupilo oko dve hiljade ljudi, a koji su podržali svojim prisustvom gotovo svi opozicioni političari, iako nisu bili pozvani da se na tom skupu i obrate narodu.

Opozicionari učestalo govore o tome da je njihova misija u ovom trenutku da prate i slušaju želje i podržavaju načine na koji su se ekolološki aktivisti odlučili da vode bitku protiv vlasti i namere iskopavanja litijuma.

Ekološki aktivisti, očigledno je, odlučili su se da glavne poteze ne prepuštaju opoziciji, čiji jedan deo i sam kaže da nije išao u školu za blokade puteva, suočen sa kritikama da se prethodni pokušaj blokade pruga u Beogradu završio neslavno.

Podsetimo, na kraju dana, tog 10. na 11. avgust, na prugama ostalo je samo par desetina aktivista, koje je policija bez problema rasterala u ranim jutarnjim časovima.

Kako je Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio za Danas aktivisti i opozicija rade kako znaju i umeju, naznačavajući da nisu stručnjaci za takav posao.

Zašto je Beograd ove subote bez protesta zbog litijuma, a blokade puteva se održavaju samo u Gornjim Nedeljicama i u Preljini – na sat vremena? 2
Foto: Danas/Vojin Radovanović

Međutim, u razgovoru sa drugim opozicionarima, možemo doći do zaključka da su oni baš išli u školu za to kako se izvode blokade i uspešni protesti, ali da ih niko ne pita, odnosno da su prepušteni i da čekaju pozive za savet od strane ekoloških aktivista. Bez namere da se sami nameću jer su jasno uočili nametnutu distancu.

Distanca ekoloških aktivista od opozicije delovalo je da prevaziđena kada je Nebojša Petković pohvalio nastup opozicionih poslanika u Skupštini Srbije tokom sednice posvećene litijumu.

Jaz je, međutim, i dalje očigledan, jer ekološki aktivisti, osim podrške, koju iskreno primaju i pozitivno komentarišu, ne žele da opozicioni poslanici stanu na binu ili preuzmu organizaciju protesta i blokada.

Kakav će biti ishod današnjih protesta i blokada i da li će ovakva vrsta organizacije bunta uspeti da izvede pobunu protiv iskopavanja litijuma na put koji vodi ka očekivanom ishodu, neizvesno je.

Za to vreme, opozicija, nezvanično gunđajući, zaista daje punu podršku ekološkim aktivistima na terenu.

O tome i koliko su istinita nedavno objavljena istraživanja Demostata o tome da, iako je veliki broj građanki i građana protiv iskopovanja litijuma, ipak se ogroman broj njih ne slaže i ne podržava proteste, kao i da postoji velika razlika u tome koliki procenat njih podržava vlast a nema poverenja u opoziciju, takođe, činjenice proizašle iz dešavanja u narednim danima – najbolje će da svedoče.

U svakom slučaju, za danas, subotu, 19. oktobra, u Beogradu nisu predviđene nikakve blokade, nikakvi protesti.

Aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ Nebojša Petković saopštio je da će u subotu, danas, biti organizovane blokade saobraćaja u Preljini i Gornjim Nedeljicama.

Petković je kazao da se radi o blokadama upozorenja, i da će u narednom periodu protivljenje otvaranju rudnika litijuma biti manifestovano kroz kombinaciju protesta građana i saobraćajnih blokada širom Srbije.

„Na blokadama ćemo najaviti šta planiramo za sledeću sedmicu“, naveo je on.

Blokade puta Loznica-Valjevo u Gornjim Nedeljicama i Ibarske magistrale u Preljini počeće danas u 14 i trajaće jedan sat.

Okupljanje građana je planirano u centru Brezjaka i kod crkve u Preljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari