Predsednik Srbije Boris Tadić obavestio je juče generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, o odluci Srbije da poništi jučerašnji secesionistički akt privremene skupštine Kosova, kojim se narušava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, saopšteno je iz kabineta Predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić obavestio je juče generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, o odluci Srbije da poništi jučerašnji secesionistički akt privremene skupštine Kosova, kojim se narušava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, saopšteno je iz kabineta Predsednika Srbije.
„Republika Srbija traži od svih članica UN da u potpunosti poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu s njihovim obavezama po međunarodnom zakonu, povelji UN i Rezoluciji SB 1244 i odbace takozvanu nezavisnost KIM“, navedeno je u pismu koje je Tadić uputio Ban Ki Munu.

Unmik i dalje čeka instrukcije iz Njujorka

– Portparol Unmika Aleksandar Ivanko juče nije želeo da komentariše jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. On tvrdi da šef Unmika „trenutno podnosi izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu o stanju na Kosovu i da Misija i dalje čeka instrukcije iz centrale u Njujorku za dalje korake“.

Srbija, ističe se u pismu, „traži da specijalni predstavnik generalnog sekretara UN preduzme sve neophodne mere u skladu s Rezolucijom 1244 i drugim odlukama SB i da bez odlaganja poništi sve postupke i akta kojima je proglašena unilateralna nezavisnost“. Beograd od šefa Unmika „očekuje da će delovati u skladu s Ustavnim okvirom i raspustiti Skupštinu Kosova, budući da ‘deklaracija o nezavisnosti’ nije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB“.
Uoči sinoćnjih konsultacija SB UN, koje su sazvane na zahtev Ruske Federacije, Rusija je takođe zatražila da Unmik poništi jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Ban Ki Mun izjavio je sinoć da je Rezolucija 1244 i dalje pravni okvir za Kosovo i da su ga u najnovijim događajima u Pokrajini obavestili i predsednik Srbije i šef Unmika.
Johan Velbeke, belgijski ambasador u UN, objasnio je posle sinoćnih konsulatacija da je „šest evropskih zemalja i SAD ocenilo da SB ne može da se složi o daljim koracima oko Kosova i da je plan o nadziranoj nezavisnosti jedino dostupno rešenje za stabilnost i bezbednost regiona“. Velbeke je naglasio da su „Belgija, Francuska, Italija, Velika Britanija, Nemačka, Hrvatska i SAD odlučne da preuzmu odgovornost kroz EU i NATO kako bi obezbedili stabilnost i bezbednost regiona, što je ključni interes UN“.
Prema rečima Vuka Jeremića, šefa srpske diplomatije, Srbija je radi sprečavanja priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti KIM zatražila vanredno zasedanje Stalnog saveta OEBS, koje je zakazano za utorak, kao i Komiteta ministarskog saveta Evrope koje bi trebalo da se sastane u sredu, prenose beogradski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari