Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas bi trebalo da razmotri Izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu za period od 1. novembra 2008. do 9. marta 2009. Srbiju će predstavljati predsednik Republike Boris Tadić, Prištinu ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni, a Unmik šef Misije Lamberto Zanijer.

Prema rečima ministra za KiM u Vladi Srbije Gorana Bogdanovića, zvanični Beograd očekuje da se na današnjoj sednici SB UN o Kosovu „definiše način i ohrabri sprovođenje plana od šest tačaka važnih za život Srba na KiM“.

On kaže da je Beograd „delimično zadovoljan Ban Ki Munovim izveštajem, koji je objektivan u opisivanju bezbednosno-pravnog vakuma i problema sa povratkom“. Zvanični Beograd, objašnjava Bogdanović, smatra da međunarodna misija, uključujući i rekonfigurisani Unmik mora biti prisutna na celom, KiM, a ne samo u severnom delu Pokrajine.

Prema pisanju prištinske štampe na albanskom jeziku, kosovske institucije pozitivno su ocenile Ban Ki-Munov izveštaj, ali će od SB UN, ipak, tražiti da mandat Unmika bude završen. Dnevnik Zeri prenosi stav Vlade Kosova da „na nezavisnom Kosovu više nemaju smisla ni Rezolucija 1244, ni misija UN“, jer je „realnost na terenu potpuno drugačija – Euleks je tu s pozivom kosovskih institucija“.

Vljora Čitaku, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, izjavila je za Danas, da će šef kosovske diplomatije na današnjoj sednici SB UN „predstaviti nova dostignuća Vlade Kosova, tražiti sprovođenje plana Martija Ahtisarija i prestanak rada Unmika“.

– Samo SB UN može doneti odluku o otvaranju ili zatvaranju misija koje rade na osnovu rezolucija koje je ovo telo donelo. Odluka je na SB UN – kaže za naš list Aleksandar Ivanko, portparol Unmika, povodom zahteva Prištine o ukidanju Misije UN na Kosovu.

Hisenijev status

– Vljora Čitaku tvrdi da će se Skender Hiseni, koji je tokom vikenda otputovao u Njujork, obratiti SB UN kao „zvanični predstavnik Republike Kosova“, da „to neće biti prvi put“ i da je njegovo današnje obraćanje dogovoreno sa predsedavajućim SB UN. Tokom marta SB predsedava Libijska Džamahirija. Goran Bogdanović, kaže Hiseni, pred SB UN može da govori „samo kao građanin Kosova, a nikako kao ministar spoljnih poslova“. Aleksandar Ivanko potvrdio je za Danas da Hiseni na današnjoj sednici neće biti u delegaciji Unmika. Upitan u kom svojstvu će se Hiseni obratiti SB UN, Ivanko kaže da je to pitanje za predsedavajućeg SB UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari