(VIDEO) Beogradski sindikat sa publikom skandirao "Rio Tinto neće kopati" 1Foto: Vojin Radovanović

Na sinoćnom nastupu rep sastava Beogradski sindikat u Beogradu publika je skandirala „Rio Tinto neće kopati“, a u tome su im se pridružili i članovi ovog benda.

Beogradski sindikat nastupao je sinoć u okviru „Hood Vibes Festa“, održanom na Beogradskom sajmu. Među najzvučnijim imenima domaće rep scene, među kojima su i Smoke Mardeljano, Mikri Maus i Ajs Nigrutin, našao se naravno i Sindikat.

Kako se vidi na video snimku objavljenom na Instagram stranici udruženja „Ne damo Jadar“, čiji se aktivisti bore protiv iskopavanja litijuma u Srbiji koje planira kompanija Rio Tinto, publika tokom nastupa, uz podršku članova Beogradskog sindikata, poručuje ovoj kompaniji da neče kopati.

Ovo skandiranje standardno je na antilitijumskim okupljanima poslednjih godina.

Beogradski sindikat od svog nastanka poznat je i po pesmama u kojima kritikuju i osvrću se na društveno-politička zbivanja u zemlji, ali i da direktno prozivaju aktuelne političare.

Njihove pesme deo su i različitih opozicionih okupljanja, od „Govedine“ kojom su kritikovali političku scenu Srbije i Crne Gore i društveno tadašnje stanje, pa do pesme „Sistem te laže“ izašle 2016. godine. U pesmi „Pišam po sirotinji“, prozivali su Aleksandra Vučića, Anu Brnabić i Sinišu Malog. Dali su i podršku julskim demonstracijama 2020. godine s pesmom „Izvini Srbijo“.

Ipak, poslednjih par godina deo publike i javnosti generalno, spočitava im da su „otupeli oštricu“, odnosno da dovoljno ne prozivaju poteze Aleksandra Vučića, pogotovo one oko Kosova i Metohije.

Odgovarajući na ove kritike, u intervjuu za Danas iz 2022. godine, Dimović je naveo da nije tačno da su premalo kritični prema vlasti Srpske napredne stranke jer su od 2016. snimili tri pesme protiv ovog režima.

„Sistem te laže u kom je predsednik Vučić prikazan kako ga mazi Angela Merkel. Objavili smo i „Pišam po sirotinji“, u kojoj iz prvog lica repuju Vučić, tada gradonačelnik Beograda Siniša Mali i Ana Brnabić. Nakon velikih julskih protesta, koje su bile najžešće demonstracije sa konjicom i bojnim otrovom, objavili smo „Izvini Srbijo“ čime smo im dali podršku. Ista sudbina se desila i ovoj pesmi“, rekao je tada Dimović.

I ranije na protestima protiv litijuma

Dimović je na svom Instagram profilu i ranije objavljivao stavove protiv iskopavanja litijuma. Pa je tako uz fotografiju sa protesta u Beogradu napisao da je pitanje eksplatacije litijuma esencijalno pitanje budućnosti „ove zemlje i naše dece koja treba da ostanu ovde da žive“. Poručio je da to nije stvar politike, a da nije čak ni stvar ekologije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fedja Dimovic (@fedjadimovic)


„Šta je naša ostavština deci? Novac ili zdravlje? Stalno slušamo o značaju rudarenja za našu ekonomiju i licitira se o sumama novca koje ćemo dobiti ako pristanemo da otrujemo našu već dovoljno uništenu i napaćenu otadžbinu. Šta će nam novac ako s njim ne možemo da kupimo zdravlje?! Na kraju pitanje rudarenja litijuma je pokazatelj našeg odnosa prema Bogu, koji nam je podario jednu od najplodnijih zemalja na svetu, a mi mu okrecemo leđa tako što od predivne Božije bašte želimo da napravimo pustaru zatrovanu kiselinom“, napisao je Dimović tada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari