Glavni tužilac Haškog tribunala SeržBramerc podneo je juče šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa tim sudom, u kojem je, kako je bilo najavljeno, konstatovao napredak u saradnji. Pored Bramerca, šestomesečni izveštaj podneo je i novoizabrani predsednik Tribunala Patrik Robinson.

Bramerc je naglasio da se saradnja Srbije značajno poravila. Kako je naveo, dostavljena je većina traženih dokumenata. Ipak, kazao je, kritična oblast je i dalje izostanak hapšenja preostale dvojice haških optuženika. Do poboljšanja je, prema njegovim rečima, došlo zbog promene rukovodstvai bolje saradnje političara, pravosuđa i nadležnih službi.

Srpski zvaničnici bili su optimistični pred sednicu ovog najvišeg tela UN, iako se kao prepreka Srbiji na putu ka Evropskoj uniji isprečilo pitanje hapšenja i izručenja haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Naime, Holandija insistira na tome da Srbija izruči Mladića da bi mogla da nastavi evrointegracije i da bi se odmrzla primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Srpski zvaničnici navode da je politička volja za završetak saradnje s Tribunalom jasno bila pokazana u slučajevima hapšenja i izručenja haškog optuženika Radovana Karadžića, ali i Stojana Župljanina i da je to bio povoljan signal iz Beograda da se odnos prema Tribunalu promenio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari