Beogradu se sprema privremena uprava 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Promena na mestu prvog čoveka Beograda mogla bi da bude sprovedena najpre ostavkom ili, manje verovatno, smenom gradonačelnika Siniše Malog, preko privremene uprave koja će grad voditi do vanrednih izbora, saznaje Danas iz izvora bliskih vlasti i Srpskoj naprednoj stranci.

Kako nam je rečeno, naprednjaci i njihov lider Aleksandar Vučić već neko vreme razmišljaju na koji način promeniti vlast u glavnom gradu, nakon najavljenog odlaska sa funkcije sadašnjeg gradonačelnika. Prema rečima naših izvora, Mali će podneti ostavku na svoju funkciju, nakon čega Skupština grada ima rok od 30 dana za izbor novog gradonačelnika. Međutim, kako kažu naši sagovornici, trenutno se razmišlja o tome da u tom roku ne bude sazvana nova sednica gradskog parlamenta i ne bude izabran novi gradonačelnik, što vodi uvođenju privremene uprava koju imenuje vlada, odnosno privremenog veća od pet članova koje upravlja gradom. To veće funkciju obavlja do izbora, a najkasnije dva meseca nakon formiranja privremenog veća predsednik Skupštine Srbije treba da raspiše izbore za Beograd. Privremeni organ, kojeg čine predsednik i četiri člana, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa jedinice lokalne samouprave. Po raspisivanju izbora, prema Zakonu, kampanja za Beograd može da traje od 45 do 60 dana.

Prema Danasovim izvorima, već se razmišlja i o članovima tog privremenog veća, u kojem je tri mesta rezervisano za SNS, a ostala dva za jednog socijalistu i verovatno Andreju Mladenovića, zamenika gradonačelnika i lidera Samostalne demokratske stranke. Sagovornici našeg lista navode da bi se na kvoti SNS u privremenom organu mogli naći Irena Vujović, predsednica opštine Savski venac, Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula, i Luka Petrović, gradski sekretar za investicije.

Ukoliko se pogledaju dosadašnje izjave predsednika SNS i države Aleksandra Vučića, koji je odlazak Malog sa funkcije gradonačelnika najavio da će se desiti „tokom letnjih meseci“, može se pretpostaviti da će do novih izbora i to prevremenih u glavnom gradu doći već na jesen, o čemu se već u javnosti uveliko spekuliše. Hoće li se uz te gradske izbore biti raspisani i vanredni parlamentarni niko sa sigurnošću ne zna.

Ako je dinamika održavanja beogradskih izbora takva da se, prema Vučićevim najavama, mogu očekivati na jesen, opozicija ima malo vremena za dogovor i eventualni zajednički nastup. Zoran Živković, lider Nove stranke, dao je rok opozicionim strankama da se dogovore do kraja ovog meseca. Ipak, kako stvari sada stoje, ozbiljnih razgovora, a tek dogovora, do tog roka vrlo verovatno neće biti.

Kada je reč o Siniši Malom, naš list je juče objavio saznanja da bi on mogao postati šef kabineta buduće premijerke Ane Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari