Predsednik Skupštine Kosova Kolj Beriša izjavio je da je Skupština spremna da se vanredno angažuje na izglasavanju zakona predviđenih planom izaslanika UN Martija Ahtisarija.
– Svesni smo posla koji nas očekuje jer iz Ahtisarijevog paketa proizlazi niz zakona koje treba usvojiti.

Predsednik Skupštine Kosova Kolj Beriša izjavio je da je Skupština spremna da se vanredno angažuje na izglasavanju zakona predviđenih planom izaslanika UN Martija Ahtisarija.
– Svesni smo posla koji nas očekuje jer iz Ahtisarijevog paketa proizlazi niz zakona koje treba usvojiti. Na neki način već smo najavili da smo spremni da se vanredno angažujemo na usvajanju zakona koji proizilaze iz ovog paketa i realnosti do koje će dovesti ovaj paket – rekao je Beriša.
Prema Ahtisarijevom predlogu Skupština Kosova bi trebalo da usvoji niz zakona kojima bi bile regulisane najvažnije oblasti za koje je rešenja ponudio paket izaslanika UN za status Kosova. Jedan broj zakona treba prema Ahtisarijevom predlogu usvojiti u prelaznom periodu od 120 dana i oni bi stupili na snagu odmah po isteku tog perioda. Među najznačajnije koje treba usvojiti u ovom periodu spadaju zakoni o lokalnoj samoupravi, granicama opština, opštim izborima i uspostavljanju zaštićenih zona.

Buš ne planira susret s kosovskim liderima

Američki predsednik Džordž Buš ne planira da se tokom posete Tirani, najavljene za 10. jun, sastane s kosovskim liderima, piše prištinski dnevnik Koha ditore. U tekstu pod naslovom „Buš se neće sastati s Kosovarima“ list piše da kosovski lideri nisu planirali da borave u Tirani tokom Bušove posete prestonici Albanije. „Za eventualni susret s predsednikom Bušom tokom njegove posete Tirani kosovski lideri očekuju poziv od američke administracije. Za sada se zna da takav poziv nije upućen i da se ne planira nikakav susret američkog predsednika s predstavnicima Kosova“, piše Koha ditore. U Tirani se predstojeća poseta američkog predsednika Albaniji ocenjuje kao značajna za rešenje statusa Kosova. Američka administracija je saopštila da će Buš posetiti Albaniju posle samita G8 u Berlinu.

Kako piše prištinski Lajm, poslednja sednica kosovskog pregovaračkog tima protekla je u znaku verbalnih sukoba i razmene uvreda između predsednika Kosova Fatmira Sejdiua i predsednika reformističke partije ORA Vetona Suroija. „Nesporazumi na liniji Sejdiu-Suroi doveli su u petak do odlaganja dugo očekivane odluke o državnim simbolima“, piše list i dodaje da je sukob izbio zbog ranijeg nesporazuma oko učešća predstavnika tima na samitu Organizacije islamske konferencije u Islamabadu od 15. do 17. maja. Na samitu u Islamabadu usvojena je, na predlog Albanije koja je članica Islamske konferencije, rezolucija kojom se podržava plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova. Kosovski pregovarački tim prvobitno nije planirao da šalje predstavnika, ali je potom predsednik Kosova i pregovaračkog tima Fatmir Sejdiu zatražio od Suroia da otputuje na konferenciju. Suroi je to odbio uz obrazloženje da takve odluke treba da donese pregovarački tim uz saglasnost svih članova, a ne samo predsednik tima. „Veton se oštro posvađao s Fatmirom. Bila je to veoma teška situacija i sve predloge koje je Sejdiu davao Suroi je odbacivao“, rekao je Lajmu neimenovani član kosovskog pregovaračkog tima koji često nazivaju i tim jedinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari