SAD, UN, EU i NATO nikada neće dozvoliti podelu Kosova – naglasio je državni podsekretar SAD Nikolas Berns gostujući u nevladinoj organizaciji Savetu za međunarodne odnose, dodajući i da je isključena mogućnost bilo kakvog oružanog sukoba u vezi s kosovskom nezavisnošću.
– Srbija je izgubila Kosovo još 1999.

SAD, UN, EU i NATO nikada neće dozvoliti podelu Kosova – naglasio je državni podsekretar SAD Nikolas Berns gostujući u nevladinoj organizaciji Savetu za međunarodne odnose, dodajući i da je isključena mogućnost bilo kakvog oružanog sukoba u vezi s kosovskom nezavisnošću.
– Srbija je izgubila Kosovo još 1999. i nikada ga neće vratiti. Kosovo će biti slobodno i nezavisno u okvirima postojećih granica – rekao je Berns.
Komentarišući stav Rusije u vezi s kosovskom nezavisnošću, Berns je rekao da su američke i evropske snage na Kosovu već devet godina, dok su ruske otišle pre četiri. On je dodao da Vašington i Moskva sarađuju u mnogim oblastima, ali da se neslaganja u vezi sa određenim pitanjima moraju javno saopštiti kako bi se ojačali odnosi između dve zemlje. Američki izaslanik u pregovorima za rešenje statusa Kosova Frenk Vizner je tokom panel-diskusije u Američkom institutu za mir izjavio da ni SAD ni EU neće poništiti odluku Prištine o nezavisnosti Kosova. Vizner je napomenuo i da Vašington nije ostao usamljen u odluci da prizna Kosovo i da ne veruje da je pitanje Kosova trebalo rešavati postavljajući kao prioritet implikacije rešenja na rusko-američke odnose.

ČURKIN: Nema šanse da Kosovo postane član UN

Moskva – Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin izjavio je juče da Kosovo nema šanse da postane članica UN zbog stava Rusije i Kine. „Što se tiče hipotetičnog pitanja članstva Kosova u UN, već samo postavljanje pitanja je veoma preuranjeno. Rusija smatra da treba naći pravno rešenja za problem, da bi se našao izlaz iz ove situacije“, kazao je Čurkin video-mostom iz Njujorka novinarima u Moskvi. On je podsetio da u Povelji UN postoji stav u kojem se govori da odluku o prijemu novih članica donosi Generalna skupština UN, po preporuci Saveta bezbednosti. „Kosovo nema šanse da dobije pozitivnu preporuku od SB, ako su dve stalne članice, Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, protiv jednostrane nezavisnosti Pokrajine“, kazao je Čurkin.

– Naš interes je bio širi – celovita i stabilna Evropa i drugačiji Balkan na kome će broj NATO vojnika početi da se smanjuje. Rusija nije nudila rešenje i tek je u leto prošle godine počela da preti vetom ukoliko se ne zadovolji percepcija njenih interesa – rekao je Vizner.

MEDVEDEV: Srbiji moralna i ekonomska podrška Rusije

Moskva / Njižni Novgorod – Prvi potpredsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev izjavio je juče u Njižnjem Novgorodu da ruska podrška Srbiji u rešavanju kosovskog problema treba da bude „ne samo moralna, već i praktična“. Medvedev je rekao da će Rusija podržavati Srbiju u zahtevu da se poništi nezakonita odluka o Kosovu i to ne samo u UN. „Oni računaju na nas. Ali, reč je i o ekonomskoj podršci kao što je pripajanje Srbije gasovodu Južni tok koji će im značajno pomoći u rešavanju mnogih ekonomskih problema“, naveo je Medvedev.

Portparol Stejt departmenta Tom Kejsi istakao je juče da će SAD i Rusija nastaviti dijalog iako postoji neslaganje po pitanju Kosova. On je ponovio da SAD shvataju da je kosovsko pitanje veoma teško za Srbiju i istakao da SAD žele da imaju dobre odnose sa njom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari