Beširi: Evrointegracija postaje pusto obećanje 1Naim Leo Beširi (Foto: Medija centar)

Dobro je uvođenje prakse da se u Skupštini Srbije raspravlja o izveštaju Evropske komisije o napredovanju reformi koje Srbiju vode ka članstvu u Evropskoj uniji.

Za sada, tu se sve dobro završava u vezi sa dvodnevnom raspravom parlamentaraca kojom je dominirala izvršna vlast, a uzroci ključnih problema nisu ni pomenuti – komentariše za Danas Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, povodom rasprave i usvajanja zaključka u našem parlamentu povodom Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u pristupanju EU.

Kako dodaje, osam i po godina, izvršna vlast ponavlja obećanja da će reformisati pravosuđe kako ne bi bilo zavisno od volje političara, da će se isti uzdržati od komentarisanja sudskih postupaka i da neće vršiti pritisak na odluke tužilaštva i sudova.

Obećanja idu dalje, ističe sagovornik Danasa, da je nacionalni interes članstvo u EU, da će se obračunati sa organizovanim kriminalom i korupcijom, osloboditi medije, pospešiti politički pluralizam, usaglasiti spoljnu politiku sa EU i rešiti pitanje Kosova.

– Pored pustih obećanja 2020. obeležiće i činjenica da Srbija nije otvorila nijedno poglavlje i da su vrlo mali izgledi da će doći do promene u narednih šest meseci, tokom predsedavanja Portugalije. To je rezultat i odgovornost ove vlasti. Premijerki Brnabić je u EU jasno stavljeno do znanja da sporadična hapšenja pripadnika vladajuće većine ne predstavlja vladavinu prava, da parlamentarna većina od skoro 100 odsto ne znači politički pluralitet i da mediji nisu slobodni ukoliko izveštavaju samo o radu predsednika i vlade. Glasanje protiv EU i Ujedinjenim nacijama nikako ne doprinosi usaglašavanju spoljne politike dok ćutanje državne tužiteljke na razne kriminalne afere govori u prilog oštom izveštaju EU o nepostojanju pravne države. Izostanak borbe protiv korupcije i dijaloga sa Kosovom problemi su istog ranga iz perspektive EU – kaže Naim Leo Beširi za naš list.

Prema njegovim rečima, rasprava u Skupštini je bila zapravo intimni razgovor vladajuće elite u kome se po ko zna koji put krivi neko drugi za neuspeh, obećava i ponovo odlučuje da su ključne naredne dve godine, dok hvalospev o sopstvenim uspesima dominira razgovorom.

– Nije bilo realnog sagledavanja problema sa kojima se Srbija suočava, a oni su taksativno navedeni u izveštaju Evropske komisije. Suština je da je vladajuća većina odustala od EU integracija još odavno i da joj je jedini cilj da se održi što duže na vlasti. Ukoliko to nije tačno, dominacija na svim nivoima vlasti joj daje odrešene ruke da sprovede sve reforme u rekordnom roku od dve-tri godine, ali bi za početak trebalo da imenuje glavnog pregovarača koga nemamo od kako je Tanja Miščević otišla pre 500 dana – podseća sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari