Bešlin: Zamrznut konflikt oko Kosova u interesu Rusije 1Milivoj Bešlin Foto: Stanislav Milojković

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je Rusiji u interesu da ima zamrznuti konflikt kada je problem Kosova u pitanju, jer na taj način može da utiče na zbivanja na Balkanu.

„Rusija je danas izolovana, pod sankcijama je zbog aneksije Krima i učešća u ratu na istoku Ukrajine, njoj je i te kako Srbija potrebna, zbog interesa. I to je ruski kontinuitet: Srbija joj je potrebna da bi mogla da se na Balkanu takmiči sa drugim velikim silama, odnosno sa Zapadom. Njen prvorazredni interes u ovom trenutku je Kosovo. Rusiji je potreban zamrznuti konflikt, odnosno otvoreno pitanje da bi preko njega mogla da vrši svoj uticaj na Balkanu, da destabilizuje Evropu, da ga koristi u trgovini sa Zapadom“, rekao je Bešlin za Radio Beograd.

Prema njegovim rečima, Rusiji je veoma važno da bude otvoreno neko sporno pitanje na Balkanu, nego da ista budu otvarana u Ukrajini ili Gruziji, na njenim granicama.

„I to je opet vrlo racionalno, jer svaka velika sila želi da otvara sporna pitanja daleko od svojih granica i da se tamo odmerava, a da ima mir na svojim granicama“, kazao je Bešlin, a prenosi Liga socijaldemokrata Vojvodine, u kojoj je Bešlin član predsedništva.

On je ocenio da se u ovom trenutku interesi Srbije i Rusije razilaze kada je Kosovo u pitanju, jer prema onome što dolazi iz vrha domaćih vlasti, Srbiji je važno da se reši pitanje Kosova dok Rusiji nije u interesu da se nastavi sa briselskim pregovorima.

„U međunarodnim odnosima ne postoje emocije, a ako ih ima, one se koriste samo da bi se pričom o njima prikrili pravi interesi“, naveo je Bešlin.

Prema njegovim rečima, Balkan je tradicionalno bio pogodan teren na kome se Rusija odmeravala sa drugim velikim zapadnim silama, a bio je i „moneta za potkusurivanje“ i namirenje interesa velikih sila i njihovih imperijalnih težnji.

Osvrćući se na Prvi srpski ustanak, Bešlin je podsetio da pomoć srpskim ustanicima nije došla u trenutku kada su oni to želeli i kada im je bila potrebna, već kada je to pogodovalo ruskim interesima, a isto je bilo i sa slomom ustanka koji je direktno povezan sa ruskim povlačenjem.

Bešlin je ukazao i na Sanstefanski mirovni ugovor (1878), kao i na činjenicu da je Rusija tada na račun Srbije, na račun njene teritorije, napravila veliku Bugarsku.

„U tom trenutku, Rusija je procenila da će velika Bugarska država biti njena najbolja ispostava na Balkanu. Da to više nije Srbija i da ne treba više da igra na Srbe. Čak su o tome svedočili i istoričari koji su bili naklonjeni Rusiji, govoreći da je Rusija uvek podržavala ili uskraćivala podršku različitim nacionalnim pokretima balkanskih država onda kada je to odgovaralo njenim interesima. Velika Bugarska je u Srbiji dočekana kao ‘gorko razočaranje’, kako se govorilo. Ali Rusija je i tada bila vođena vlastitim interesima“, naveo je Bešlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari