Besnik Bisljimi foto privatna arhivafoto: privatna arhiva

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi poručio je danas da Evropska unija, insistirajući na rešavanju pitanja poslovanja Pošte Srbije na Kosovu u okviru dijaloga, skreće pažnu na, kako kaže, sporedne teme i usporava konačno rešenje odnosa Beograda i Prištine.

Bisljimi je na Fejsbuku naveo da je Pošta Srbije nezakonito delovala na teritoriji Kosovo, prenosi Kosovo Online.

„Radnje koje je policija preduzela juče su samo u službi zaštite vladavine prava, konkurentnosti i ustavnosti u zemlji. Paralelnim strukturama i nelegalnim aktivnostima nije mesto na Kosovu. Ovo bi trebalo da bude snažno podržano od strane naših međunarodnih partnera i saveznika“, poručio je Bisljimi.

Kako dodaje, Kosovo radi svaki dan da se uskladi sa najvišim standardima, vrednostima i principima Evropske unije.

„Kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji Kosovo ima sa EU, mi se kao država obavezujemo, prema članovima 74, 75, 91, 94, 96 i 99, da gradimo i praktikujemo slobodnu tržišnu ekonomiju, da se pridržavamo pravila zaštita konkurentnosti na tržištu, kao i zabrana, sprečavanje i suzbijanje drugih nezakonitih radnji. Glavni preduslovi za pridruživanje EU su pravda, vladavina prava i njihova zaštita i poštovanje“, navodi on.

Napominje da to što Pošta Srbije posluje na Kosovu izaziva poremećaj na tržištu i remeti konkurenciju.

„Entitet Srbije, u ovom slučaju Pošta Srbije, nezakonito je poslovao van teritorije Srbije, a štaviše u zemlji koju ne priznaje. Prisustvo ovih kancelarija na teritoriji Kosova, osim što predstavlja ozbiljno kršenje principa dobrosusedstva, predstavlja i nezakonitu delatnost, izaziva poremećaj na tržištu i remeti konkurenciju“, tvrdi Bisljimi.

Činjenica da je pitanje poštanskih usluga u prethodnim sporazumima iz 2013. i 2015. godine razmatrano kao diskusija za budućnost, ne znači da će u međuvremenu Pošta Srbije nastaviti da radi „nelegalno“ na Kosovu, kršeći sva pravila, zakona i Ustava, konstatuje on.

„Ništa ne podrazumeva prava, niti toleranciju prema nelegalnim licima u zemlji. To ne može biti prihvatljivo i dozvoljeno za našu zemlju, a u principu ne bi trebalo da bude prihvatljivo ni sa strane Evropske unije. Umesto da se fokusira na centralna i veoma važna pitanja, vezana za negiranje Srbije Osnovnog sporazuma i Ohridskog aneksa za implementaciju, izražena kako kroz višestruka kršenja, tako i zvaničnim pismom deponovanim u Službi spoljnih poslova EU od bivše premijerke Brnabić, kao i kontinuirane izjave predsednika Vučića i nedavno premijera Vučevića, EU je spremnija da reaguje u osudi Kosova i vraćanju procesa u pitanja tehničkog dijaloga, negativno doprinoseći napretku ka konačnom dogovoru“, zaključio je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari