Besnik Bisljimi saopštio odluke Vlade Kosova o dinaru: Omogućiti tranzitni period za prilagođavanje građana 1Printskrin Kosovo online

Vlada Kosova je odličila da se obezbedi tranzitni period kako bi se građani prilagodili za primenu uredbe Centralne banke Kosova. Vlada moli CBK da uspostavi komunikaciju sa Narodnom bankom Srbije kako bi se pronašao najprikladniji mehanzam koji omogućava nastavak daljeg slanja novca iz donacija iz Srbije za građane Kosova, rekao je zamenik predsednika kosovskog premijera Besnik Bisljimi na današnjoj konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje novinara on nije mogao da precizira koliko će trajati tranzitni period, da li dve ili četiri nedelje. Istakao je da nije reč o uvođenju nove valute nego o tome da se uvodi obaveza zamene dinara za evro i da se sva plaćanja moraju obavljati u evrima.

Bisljimi je naveo da kaznene mere povezane sa primenom Uredbe  neće početi od sutra, odnosno od 1. februara.

Prema njegovim rečima, uredba Centralne banke Kosova za operacije za gotovinom niti zabranjuje niti dozvoljava srpski dinar na Kosovu.

– On nije bio dozvoljen na Kosovu ni ranije tako da ona ne može da ga zabrani. Dakle, pokušaj da se uredba tretira kao zabrana pojedinače novčane jedinice nije tačna. Njen cilj je zaštita potrošača i platnog sistema na Kosovu – naveo je Bisljimi.

Uredba bi trebalo da stupi na snagu 1. februara, a njena primena zabrinula je Srbe na Kosovu ali i međunarodnu zajednicu.

Prema Bisljimijevim rečima, uredba može imati uticaj na one građane koji su primali transfere iz nelegalnih struktura iz Srije ili na preduzeća koja su imali transakcije u dinarima i nisu mogli da budu registrovani.

On je naveo da nijedna od strana koje su učestvovale u dijalogu proteklih dana o ovoj uredbi ne stavljaju pod sumnju zakonitost uredbe niti činjenicu da je CBK jedina koja sprovodi monetarnu politku Kosova i nezavisna je institucija koja podleže samo Ustavu i standardima platnog sistema.

– Jedina briga naših partnera je u tome da treba imati više vremena za prilagođavanje pod novim pravilima onih građan koji i dalje primaju transfere iz Srbije i budu bolje informisani o implikacijam o sprovođenju ove uredbe – naveo je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari