Po sunčanom vremenu, vidno raspoložen, premijer Aleksandar Vučić obišao je prihvatni centar za izbeglice u Preševu. Primetno pojačane mere bezbednosti vladale su u Preševu od ranih jutarnjih sati. Očišćene ulice, a „izvidnicu“ je predvodio predsednik Koordinacionog tela za juga Srbije Zoran Stanković, koji se prethodno sastao sa šefom delegacije EU u Beogradu Majklom Davenportom. Premijer je u pratnji ministra Aleksandra Vulina i Visokog komesara za izbeglice UN Antonija Gutereša obišao kamp.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Novinari su strpljivo čekali obraćanje premijera i njegov odgovor na pitanje dana: Hoće li Srbija zatvoriti granice za ulazak novih migranata sa teritorije Makedonije, ali i preko Bugarske? Nakon razgovora sa vidno umornim ali i uplašenim izbeglicama koji su čekali u redu na policijsku registraciju dilema je rešena.

– Granice Srbije nećemo zatvarati, ali ćemo učiniti sve za bezbednost naših gra?ana i oni mogu da budu spokojni. Primićemo onoliko migranata koliko možemo i učinićemo sve napore da pojačamo bezbednosnu kontrolu naših granica, rekao je premijer Vučić navodeći da je „obišao dosta kampova u Srbiji gde se nalaze migranti i da je uočio pozitivan odnos gra?ana prema ovim ljudima“. On je posebno naveo da Srbija prati šta druge zemlje, u prvom redu Nemačka i Švedska rade, kada su u pitanju izbeglice, te da će u sklada sa time i poštovati pravila i dalje korake EU. Vučić je u Preševu najavio veliku združenu vežbu svih oružanih snaga Srbije koje će, kako je rekao, pokazati našim građanima da je država odlučna u borbi protiv terorizma.

Građani Srbije mogu uvek da se osećaju sigurno. Sve što je moguće da uradimo u tom pravcu, uradićemo. Da li je država zaštićena jer prima izbeglice? Da, zaštićena je, poručio je premijer. On je naveo da je Srbija dobila značajnu pomoć od UNHCR-a, da bi trebalo da stigne i dodatni novac od Evropske unije, ali da je ključno hoćemo li pokazati da smo ljudi.

-Treba da nam stigne i sedam miliona evra i još 2,3 miliona evra iz EU. To sada postaje značajniji novac. Od UNHCR-a sledeće godine trebalo bi da dobijemo 3,7 miliona što u opremi, što na različite načine. Ovo nije pitanje ogromnog novca, već da li ćemo pokazati da smo ljudi i da li smo dovoljno sposobni i odgovorni – precizirao je Vučić. Tokom svoje petočasovne posete jugu Srbije premijer Aleksandar Vučić je posetio i Bujanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari