Gotovo 38 porodica izgubilo je dom nakon što se pretprošle noći u Kosovskoj Mitrovici srušila četvorospratnica u kojoj su živeli, saopštile su lokalne vlasti.

Niko nije poginuo, a dvoje povređenih zadržano je u kosovsko-mitrovačkoj bolnici na lečenju i nisu u životnoj opasnosti. Višespratnica, poznata kao „zgrada sindikata“ smeštena u centru grada bila je stara 70 godina, a još 1995. građevinska inspekcija utvrdila je da ona nije za stanovanje. Zgrada se najverovatnije srušila zbog dugogodišnjeg oticanja kanalizacije u temelje.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju izdvojiće milion dinara kako bi pomoglo onima koji su ostali bez stanova, saopštila je ovo ministarstvo.

– Formirali smo krizni štab kako bismo privremeno rešili problem stanara – kaže za Danas zamenik predsednika Opštine Kosovska Mitrovica Ljubiša Petrović. – Ministarstvo za Kosovo i Metohiju odmah je reagovalo i pomoglo novčano, a mi apelujemo na državu da nam pomogne tako što će nam poslati neku građevinsku firmu koja bi uklonila ruševine i izgradila novu zgradu. Planiramo i da razgovaramo i sa ministrom Ljajićem i da vidimo da li postoji mogućnost da ovi građani budu smešteni u jednu od nedovršenih zgrada. Inače opštinska uprava je naložila inspekciji da ode u kontrolu, ali nije bilo moguće sanirati zgradu staru više od 70 godina. Jedino rešenje bilo je rušenje, ali nismo imali alternativu gde smestiti ove ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari