Bez odgovora o Nikolićevom stambenom pitanju 1Foto: EPA / ANDREJ CUKIC

Detalji dogovora između Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, koji je doveo do stopiranja najavljene kandidature aktuelnog predsednika, iako i dalje nepoznati, počinju da se naziru.

Sve češće mogu da se čuju da spekulacije da deo paketa koji je Vučić ponudio Nikoliću uključuje i predsedničku vilu na Dedinju. I dok najnoviju potvrdu te teze u nedavno objavljenom intervjuu daje lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, Agencija za borbu protiv korupcije odbija da Danasu dostavi podatke o nekretninama Tomislava Nikolića sa obrazloženjem da oni nisu javni.

Sa podgrevanjem spekulacija o tome da će predsednik Nikolić nastaviti da živi u predsedničkoj vili u Užičkoj ulici na Dedinju, Danas se obratio Agenciji za borbu protiv korupcije kako bi pokušali da dođemo do podataka o nekretninama koje on poseduje. Naime, na zvaničnoj internet stranici Agencije u poslednjem dostupnom izveštaju stoji da predsednik Nikolić ne poseduje nikakav stambeni prostor, već isključivo zemlju. Međutim, sve do izveštaja od 31. januara 2015. godine se navodilo da je Nikolić vlasnik petosobnog stana od 194 kvadrata. Kako je u narednom izveštaju stan nestao iz evidencije, upitali smo Agenciju šta se sa tim stanom desilo.

„Agencija raspolaže podacima za koje ste zainteresovani ali je reč o podacima koji nisu javni. Podaci iz Izveštaja koji nisu javni ne mogu da se koriste u druge svrhe, osim u postupku u kome se odlučuje da li postoji povreda zakona.

Javni su i podaci o imovini funkcionera koji su javni u skladu sa drugim propisima, kao i drugi podaci za koje funkcioner, odnosno supružnik ili vanbračni partner da saglasnost da se objave. Takve saglasnosti u ovom slučaju nema“, glasi odgovor koji smo dobili.

U odsustvu konkretnog odgovora, javnosti je ostala samo nepotvrđena informacija da se u tom stanu nalazi kancelarija Fondacije Dragice Nikolić.

A o stambenom pitanju Tomislava Nikolića govorio je za medije i lider SRS-a Vojislav Šešelj. Prema njegovim rečima, dogovor sa Vučićem podrazumeva da Nikolić ostane da živi u vili u Užičkoj ulici. Pravni izgovor za taj potez, prema onome što navodi Šešelj, biće otvaranje Kancelarije bivšeg predsednika upravo na toj lokaciji.

Prema Zakonu o predsedniku, bivši šef države uživa brojne privilegije, a između ostalog ima pravo i na prostor za kancelariju, savetnika i sekretara.

Podsetimo, Tomislav Nikolić je u avgustu 2012. napustio porodični stan u Novom Beogradu i, kako je rečeno, iz bezbednosnih razloga preselio se u vilu na Dedinju, u Užičkoj ulici broj 23. Istu vilu je njegov prethodnik Boris Tadić koristio isključivo za prijeme i neprotokolarne sastanke.

Prema dostupnim podacima, Nikolić je 1998. kao potpredsednik Vlade Srbije dobio od države stan od 186 kvadrata u Novom Beogradu, a deset godina kasnije je podigao kredit i kupio prestižniji od 194 kvadrata u istom delu grada.

Kapitulacija

Šešelj odbacuje medijske spekulacije da bi Tomislav Nikolić nakon Vučićeve pobede na predsedničkim izborima mogao da postane premijer.

– Ma kakvi, nema šanse da će to Vučić da mu da! Toma je potpuno kapitulirao. Dosetio se da po zakonu ima pravo na kancelariju, vozača, sekretaricu… I tražio je da za to dobije rezidenciju, da se ona tretira kao ta kancelarija, rekao je Šešelj za Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari