Između Republike Srpske i Srbije nema otvorenih pitanja, izjavio je predsednik RS Milorad Dodik posle prvog zvaničnog sastanka sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji je juče održan na Andrićevom vencu. Dodik je istakao da se tokom dvoipočasovnog razgovora s Nikolićem dogovorio o organizovanju sednice Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim odnosima Srbije i RS. On je takođe ocenio da je saradnja Srbije i Republike Srpske do sada bila veoma uspešna.


– Odnosi između Republike Srpske i Srbije su u najboljem mogućem stanju i nema nekih posebnih otvorenih pitanja – kazao je predsednik RS. Dodik je naglasio da poštuje činjenicu da je Nikolić legitimno izabrani predsednik Srbije i izrazio očekivanje da će zajedno moći da kreiraju i usaglase neke stavove u vezi sa političkim statusom srpskog naroda na Kosovu i u BiH.

– Politika Beograda i Banjaluke po pitanju Kosova je gotovo identična i RS će koristeći procedure koje su joj na raspolaganju, i nadalje sprečavati priznavanje nezavisnosti Kosova. Smatramo da je međunarodna zajednica, koja je podržala nezakonito i vanustavno proglašenje Kosova kao nezavisne države, ponizila i potcenila Srbiju i srpski narod, ocenio je Dodik.

Nikolićev kabinet saopštio je da su se dvojica predsednika „u prijateljskom razgovoru složili da postoji stalna potreba za unapređenjem uzajamne saradnje bazirane na sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske“.

„Predsednik Srbije rekao je da će ulagati maksimalne napore da se prijateljski odnosi Srbije i RS i dalje unapređuju. On je dodao da su mir i stabilnost u regionu apsolutni prioritet Srbije“, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Tanja Topić, šefica kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Banjaluci i politička analitičarka, ocenjuje za Danas da se „ništa neće promeniti u formalnim vezama Srbije i RS, ali činjenica je da odnosi Dodika i Nikolića nisu tako srdačni i prijateljski kao što je bio slučaj sa odnosima Dodika i bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića“.

– Indikativan je tajming posete predsednika RS Beogradu. Da je ishod predsedničkih izbora u Srbiji bio drugačiji, Dodik bi se sastao sa srpskim predsednikom znatno ranije – smatra naša sagovornica.

Prema njenim rečima, nove srpske vlasti izazivaju različite reakcije u BiH. „Neki u Sarajevu gaje podozrenje prema novim srpskim vlastima i smatraju ih reinkarnacijom politike devedesetih. Što se tiče Republike Srpske, zvanična vlada nije najsrećnija, ali ima i partija, kao što su Srpska demokratska stranka i Demokratski narodni savez, koje u toj promeni vide prostor za unapređenje odnosa sa novim srpskim zvaničnicima i nadaju se da će biti favorizovane. Te stranke smatraju da je Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata bio privilegovan u Srbiji kada je Tadić bio na vlasti“, zaključuje Topićeva.

Avdo Avdić, novinar iz Sarajeva, kaže za Danas da „upravo ovih dana Dodikov stranački kolega Nebojša Radmanović dokazuje da spoljnu politiku BiH isključivo vodi Predsedništvo BiH“.

– Dakle, o otvorenim pitanjima između Srbije i BiH Nikolić će razgovarati sa članovima Predsedništva BiH. A Dodik je u Beogradu boravio kao predsednik jedne regije koja je u okviru BiH. I to što ga je primio predsednik Republike Srbije za njega je uspeh. A da li je sastanak sa predstavnikom jedne regije uspeh za predsednika Republike Srbije, treba da proceni javnost države na čijem je čelu – smatra Avdić.

Podsetimo, Dodik je, pored predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, bio jedini visoki funkcioner iz regiona koji je u junu prisustvovao Nikolićevoj inauguraciji. Dodik je u Beogradu boravio i 1. jula, kada je prisustvovao svečanoj akademiji povodom 70. bitke na Kozari, zatim je 27. jula zajedno sa Tadićem posetio „Školu prijateljstva“ na Tari, a onda se 31. jula u prestonici Srbije susreo sa patrijarhom Irinejom, ali do juče nije razgovarao sa Nikolićem na najvišem nivou. Predsednik RS je tokom minule izborne kampanje u Srbiji javno podržavao Tadića, ističući da to čini jer „želi da Srbija bude jaka i moćna“.

„BiH privid od države“

Dodik je izjavio da je kreiranje spoljne politike BiH bez poštovanja principa da sve spoljnopolitičke odluke moraju da se donose konsenzusom samo još jedan dokaz nefunkcionalosti te države. „BiH je u stalnoj krizi, što je dokaz njene nesposobnosti da preživi. Samo zato što međunarodna zajednica održava privid njenog funkcionisanja ona egzistira, inače ne bi ni egzistirala“, smatra predsednik RS.

Lagumdžija: Nisam prekršio Ustav

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija uputio je pismo srpskom članu Predsedništva BiH Nebojši Radmanoviću u kojem tvrdi da nije prekršio Ustav i zakon time što je predstavniku Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama naložio da glasa za Rezoluciju o Siriji. Dodik je prekjuče zatražio Lagumdžijinu ostavku ili smenu, jer je, kako je naveo, prekršio Ustav i zakon dajući instrukciju predstavniku Misije BiH pri UN da podrži Rezoluciju o Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari