Članovi poslaničke Grupe prijateljstva s Hrvatskom Skupštine Srbije boraviće danas i sutra u Zagrebu, gde će razgovarati sa zvaničnicima Hrvatske, s predsednikom Ivom Josipovićem na čelu.

Prvog dana posete predviđen je sastanak sa potpredsednikom Hrvatskog sabora i predsednikom Međuparlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom Nevenom Mimicom, predsednikom Odbora za međuparlamentarnu saradnju Hrvatskog sabora Miloradom Pupovcem, dok bi u utorak članove Grupe prijateljstva trebalo da primi i predsednik Josipović, potpredsednik vlade Slobodan Uzelac i ministar inostranih poslova Gordan Jandroković.

Nebojša Ranđelović, poslanik Liberalno-demokratske partije i jedan od članova delegacije, kaže za Danas da sam naziv delegacije dosta govori.

– Hrvatskim zvaničnicima ću preneti svoj lični stav koji se podudara s političkim programom LDP, a odnosi se na neophodnost najprisnije saradnje sa susedima – naglašava Ranđelović.

Iako je Josipović izjavio da su u srpsko-hrvatskim odnosima najspornije tačke vezane za granice i problemi „koji se tiču rata i poratnog vremena“, Ranđelović ističe da o ovim problemima neće biti reči na sastanku s Hrvatskim predsednikom i da će se time baviti izvršna vlast. Prema njegovim rečima spor Srbije i Hrvatske na granici duž Dunava rešiće se sporazumno.

Petar Kuntić, poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kaže za Danas da je poseta planirana na nivou prijateljstva i da poslanici koji su u srpskoj delegaciji imaju nameru da otvore novu stranicu u odnosima dve države. I on ističe da se o krupnim problemima neće govoriti.

– Teme o kojima će biti reči su pitkije i rešivije, a složenije probleme će rešavati državni organi – ističe Kuntić.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže za Danas da je svaki iskorak, pa i ovako mali, ka poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske, dobar, ali da bi efekat bio bolji da su delegaciju predvodili predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović ili neko od predsednika skupštinskih odbora.

– Iznenađujuće je visok nivo hrvatskih zvaničnika, što pokazuje da je Hrvatskoj stalo do normalizacije odnosa sa Srbijom – naglašava Popov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari