Rumunija će se i nadalje ubrajati u države koje ne priznaju samostalnost pokrajine Kosovo i mi ćemo dati punu podršku Srbiji kada pred Međunarodnim sudom u Hagu otpočne proces oko utvrđivanja legalnosti proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine – izjavio je u Kladovu predsednik Rumunije Trajan Basesku, koji je u ovom podunavskom gradu boravio nezvanično u okviru Kongresa novinara rumunske dijaspore koji je održan u Rumuniji u Srbiji (Turn Severin i Kladovo).

Basesku je takođe naveo da će Rumunija podržati deblokiranje i potpisivanje sporazuma o pridruživanju između Srbije i EU, ali i da ulaže sve napore da se liberalizuje vizni režim sa Unijom.

Rumunija i Srbija imaju veoma dobre odnose, a rumunska nacionalna manjina je most koji povezuje Bukurešt i Beograd, ocenio je u Kladovu prvi čovek susedne države osvrnuvši se ovom prilikom i na položaj rumunske nacionalne manjine u Srbiji.

– Pokušavamo da na jedan prijateljski način ubedimo naše prijatelje u Srbiji da rumunska manjina u vašoj zemlji mora da uživa sve privilegije koje imaju Srbi u Rumuniji. Tu pre svega mislim na očuvanje jezika, kulturu i slobodu veroispovesti. To stvara obavezu i za samu nacionalnu manjinu da budu lojalni građani države u kojoj žive – naveo je Basesku.

Predsednik Rumunije je boraveći u Kladovu razgovarao sa predstavnicima rumunske nacionalne manjine u Srbiji, kao i sa predstavnicima NVO i kulturnih ustanova angažovanih na očuvanju kulture rumunskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari