Od kada je izabran za predsednika Srbije, Tomislav Nikolić, osim sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, nije imao nijedan zvaničan susret sa liderima iz regiona. U kabinetu predsednika kažu za Danas da još nema ni najava kada bi Nikolić mogao da se zvanično sastane s najvišim predstavnicima zemalja s prostora bivše Jugoslavije.


Aktuelni predsednik Srbije za skoro četiri meseca otkada je izabran susretao se s predstavnicima EU, SAD, Rusije, međunarodnih organizacija, ali ne i sa zvaničnicima iz susednih zemalja. Nikolić je dosad razgovarao s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton, pomoćnikom državnog sekretara SAD Filipom Gordonom, kao i s predstavnicima EU Hermanom van Rompejem, Žozeom Manuelom Barozom i Ketrin Ešton. Predsednik Srbije susretao se i sa predsednicima Turske i Čilea, ministrima spoljnih poslova Italije i Kipra, ali i sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, ambasadorima i drugima.

Na svečanoj inauguraciji povodom izbora Nikolića za predsednika Srbije pojavili su se predsednici Crne Gore Filip Vujanović i Republike Srpske Milorad Dodik. Sa Dodikom je Nikolić i nakon toga imao razgovor u Beogradu o saradnji.

Predsednik Srbije nije učestvovao ni na skupovima na kojima su bili predstavnici regiona, pa će tako propustiti i priliku 1. oktobra u Aranđelovcu. Naime, zbog drugih obaveza, Nikolić nije prihvatio poziv za učešće na samitu „100 biznis lidera“, na koji su dolazak prethodno potvrdili predsednici Slovenije, Crne Gore i Makedonije. Prva naredna ovakva prilika biće u novembru na sastanku Igmanske inicijative u Podgorici, na koji će biti pozvani predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Kada je reč o regionalnim susretima, poslanik Hrvatskog sabora Damir Kajin ističe za Danas da do njih mora doći u narednom periodu „zbog poštovanja svih građana regiona“. On smatra da je bez aktivnog uključenja Srbije u region, ali i aktivne Hrvatske i BIH, „nezamisliva stabilnost i saradnja u regionu“.

„Uveren sam da do ovakve vrste susreta nije došlo više zbog prolongiranja aktera iz Hrvatske i BiH zarad domaće javnosti, kao i da to nije do Nikolića, jer bi on verovatno želeo da se tako nešto desi. Josipović bi trebalo da odškrine vrata i počne debatu s Nikolićem, nakon čega će to učiniti i BiH. Ne treba ratovati diplomatijom. Josipović je imao dobru saradnju s Tadićem, što treba nastaviti i s novom srpskom vlašću“, napominje Kajin.

Kopredsednik Igmanske inicijative u BiH Vehid Šehić ocenjuje za naš list da do susreta Nikolića sa zvaničnicima iz okruženja nije došlo zbog određenih izjava predsednika Srbije „koje su stvorile drugačiju atmosferu“.

„Sigurno će doći do susreta u narednom periodu, što se i vidi na osnovu izjava političara u Beogradu. U drugoj polovini novembra postoji prilika za nastavak dobrosusedskih odnosa na sastanku Igmanske inicijative u Crnoj Gori“, navodi Šehić.

Glavni urednik crnogorskog portala „Analitika“ Draško Đuranović kaže za Danas da je Nikolić odredio prioritete u spoljnoj politici, pa je tako najpre posetio Rusiju „nakon čega će verovatno razmišljati i o poseti regionu“. Prema njegovim rečima, međutim, ni susedi nisu „preterano nestrpljivi za dolazak Nikolića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari