Kako su Ivanović i Bečić raspravljali o radu BIA? 1Printskrin parlament.rs

Aleksandar Ivanović, poslanik NPS, na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije, založio se za to da Bezbednosno-informativna agencija odgovori po kom osnovu su privedena dvojica aktivista (osnivači pokreta Ne damo Jadar) ocenivši da je reč o političkom pritisku.

Ivanović je ocenio da je reč o vidu zastrašivanja i zaplašivanja, i o nedozvoljenom političkom pritisku.

Igor Bečić, predsednik Odbora, na to je odgovorio da je dosad više puta vodio poslanike u posetu Bezbednosno-informativnoj agenciji, da će sledeća poseta biti u četvrtak, da će poslanici tamo imati priliku da pitaju sve što ih interesuje, ali da niko ne može biti iznad zakona, niti iko ima pravo da blokadom ometa sve građane.

Ivanović je ovaj odgovorio ocenio kao politički.

Kako su Ivanović i Bečić raspravljali o radu BIA? 2
Printskrin parlament.rs/uživo

Vaš odgovor je politički odgovor u skladu sa funkcijom koju obavljate, jer ukoliko neko krši zakon, tužilac je dužan da preduzima mere, to nije iz opisa posla BIA, ovoj državi preti niz drugih opasnosti, odgovorio je Ivanović Bečiću naglađavajući da to ada li neko krši pravo na okupljanje definitino nije iz opisa rada bezbednosne službe.

Ovako postavljena stvar je stavljanje agencije u političke svrhe radi stavljanja političkog pritiska, kakvu su pretnja po nacionalnu bezbednosto ova dva gopsodina (Nebojša Petković i Zlatko Kokanović), upitao je između ostalog Ivanović.

Kako su Ivanović i Bečić raspravljali o radu BIA? 3
Printskrin parlament.rs/uživo

Kako ste postavili političko pitanje, tako je i odgovor na isti način, odgovorio je Bečić Ivanoviću. Vi iznosite tvrdnju koju ćemo proveriti, određeni građani pomisle da su predmet opservatcije BIA i uvek se potvrdilo da to nije tačno,
dobićemo sva obaveštenja, ali kako sam i rekao, svi građani su isti i moraju da se vode istim zakonima, ne mogu da uznemiravaju sve građane i blokiraju puteve, dodao je Igor Bečić.

Njegove reči podržala je i poslanica Jasmina Obradović (SNS), rekavši da je dugo član ovog Odbora i da prepoznaje kada postoji pokušaj da se na njegov rad stavlja politička platforma (od strane opozicionih poslanika).

Do sada nikad nismo imali političku platformu delovanja, i molim vas da se držimo, a pri samoj poseti BIA svako ima pravo da postavi pitanje, ako je u skladu sa zakonom, rekla je Obradović.

Nakon njenih reči Igor Bečić zaključio je ovu drugu sednicu Odbora i pozvao poslanike da se popnu u salu na drugom spratu i održe treću sednicu koja će biti zatvorena za javnost.

Održana javna sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti bila je druga po redu. Prethodna je održana u maju kada su članovi Odbora, izabrali za predsednika ovog tela poslanika Igora Bečića, iz SNS, a za zamenika predsednika poslanika Vladana Zagrađanina, iz SPS.

Sve zatvoreno za javnost ubuduće

Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti odlučio je danas da sve sednice tog tela na kojima se razmatraju informacije i podaci koji su označeni stepenom tajnosti budu zatvorene za javnost, preneo je FoNet.

Predsednik Odbora Igor Bečić objasnio je da je to bila praksa i u dosadašnjim sazivima parlamenta i da se pokazala kao dobra.

Odbor je odlučio i da način sprovođenja neposrednog nadzora nad radom službi bezbednosti bude tajan, a odnosi se na to kada će koja od službi biti posećena.

Bečić je najavio da će prva poseta biti Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), u četvrtak sledeće sedmice.

Bečić je time odgovorio članu Odbora Aleksandru Ivanoviću iz Narodnog pokreta Srbije, koga je interesovalo kada će se od BIA dobiti odgovori na pitanja koja uznemiravaju javnost – privođenje predstavnika pokreta „Ne damo Jadar“ Zlatka Kokanovića i pritisci na proizvođače stoke i mleka u Šumadiji i Pomoravlju.

To je neprimereno toj agenciji i u najboljem interesu BIA je da dobijemo odgovore. To nije u opisu njihovog posla, to je stavljanje u političke svrhe, rekao je Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari