"Prisluškivanje, pa i odvrtanje šrafova na točkovima s potpisom službe": Opozicionari za Danas povodom praćenja Voštinića 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/MO)

Kampanje dehumanizacije, prisluškivanje, praćenje, pretnje, odvrtanje šrafova na točkovima – sve su to stvari sa kojima se opozicija susreće, a mnoge od ovih aktivnosti pripisuje se upravo radu ozloglašenoj službi, odnosno Bezbednosno informativnoj agenciji. Poslednji takav je slučaj praćenja Predraga Voštinića, aktiviste Lokalnog fronta, o kojem podrobno pisao nedeljnik Radar.

Nedeljnik Radar objavio je, naime, snimak na kom se vidi kako pripadnici tajne službe prate i snimaju Predraga Voštinića, opozicionog aktivistu iz kraljevačkog Lokalnog fronta.

Na snimku, kako prenosi N1, vide lica koja sede za stolom su zamagljena radi očuvanja njihove privatnosti, kao i lice ženske osobe, pripadnice tajne službe, koja sedi za drugim stolom sa kolegom.

„U praznoj kafani bilo je baš upadljivo kako nas iz laptop torbe snima jedan par, a i ja sam snimio njih. Nekoliko dana nakon toga tadašnji i sadašnji gradonačelnik Kraljeva izlazi sa saopštenjem i optužbama o stranim plaćenicima, antidržavnom delovanju… Neposredno pre izbora dele letke sa fotografijama sa tog i našeg susreta sa Draganom Đilasom iz 2018, a uz fotografije i tekst koji je bio za tužbu, ali niko nije potpisao te letke“, ističe Voštinić.

Dodaje i kako se sličan sadržaj pojavio i na mrežama lokalnog SNS-a.

I nije Voštinić jedini koji je ukazivao da je na merama službe, da ga prate, prisluškuju. Slični primeri su brojni, a kako za Danas podseća predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac još 2019. lideri nekadašnjeg opoziconog bloka „Savez za Srbiju“ upozoravali da postoji i posebno odeljenje u policiji, kao i razne službe, koje se bave liderima opozicije, a to im, poručuje, nije posao.

„Ono što sam ja lično doživeo je nešto više od običnog praćenja, kao poslanik i potpredsednik Skupštine sam postavio pitanje u parlamentu MUP-u ako je tačno, a znamo da je tačno da nas prate sve vreme, da nam odgovore na pitanje ko je odvrtao šrafove na kolima mog službenog automobila. Od 2018. do danas su mi tri puta odvrtali točkove na automobilu, dva puta su mi otpadali tokom vožnje. Automehaničar je rekao da je to pokušaj ubistva. Odgovor na pitanje nisam dobio“, navodi Lutovac.

Predsednik DS-a dodaje da onaj ko ih prati sve vreme mora da zna „šta je radio sa odvrtanjem točkova“.

„To je korak više od praćenja i snimanja. Nekoliko puta mi se desilo da kada razgovoram s prijateljima mi se fotografije pojavljuju u tabloidima. Dešavalo mi se i kada sam razgovaramo sa svojim prijtaljem i kolegom Ivanom Šebekom i kada sam razgovarao sa Zoranom Živkovićem u Kaleniću i to onako usput, stojeći. U jednom od tabloida izađe sutradan fotografija uz komentar“, opisuje on.

"Prisluškivanje, pa i odvrtanje šrafova na točkovima s potpisom službe": Opozicionari za Danas povodom praćenja Voštinića 2
foto FoNet Zoran Mrđa

Lutovac napominje da takođe, kako kaže, gde god odu „pojave se odjednom neki usamljeni likovi koji nešto rade na laptopu, ili u 10 noću čitaju novine“.

„To je redovna pojava. Mnogo opasniji je taj korak dalje ono što je zastrašujuće jeste ovo sa odvrtanjem šrafova. Nemam odgovor na to pitanje, a uveren sam da, kada bi se to desilo nekome iz režima, da bi se taj slučaj vrlo brzo desio“, navodi on.

Radomir Lazović, kopredsednik i poslanik Zeleno-levog fronta, ukazuje za Danas da su telefoni njega i njegovih kolega iz stranke prisluškivani još od momenta kada su krenuli s protestima zbog rušenja Savamale.

„Dobili smo i zvanično obaveštenje Telekoma Srbije da ne može da nam da informacije da li su nam telefoni prekršeni jer je to državna tajna, što je skandalozna odluka sama po sebi“, navodi.

Dodatno, kaže Lazović, nedavno je primetio ljude koji stoje ispred zgrade u kojoj živi i koji nadgledaju njegovo kretanje, o čemu je i javno govorio. Ukazuje i na postojanje indicija da su im i danas prisluškivani telefoni, ali napominje da, nažalost, nema dokaze kojima bi to mogao da potkrepi.

"Prisluškivanje, pa i odvrtanje šrafova na točkovima s potpisom službe": Opozicionari za Danas povodom praćenja Voštinića 3
foto: R. Z./ATAImages

„To su teškoće sa kojima se mi susrećemo prilikom organizacije događaja različitih vrsti sastanaka, jer primećujemo da ljudi bliski SNS-u imaju informacije koje ne bi mogli da imaju nikako drugačije osim ako nam prisluškuju telefone. Dovijamo se kako možemo, uglavnom koristeći aplikacije koje pokazuju veći stepen bezbednosti. Nemamo mnogo uspeha jer informacije dolaze do SNS i nemam sumnje da li BIA radi kao stranačka policija. Njen glavni deo funkcionisanja je da nadgleda i kontroliše politički nepodobne ljude po Srbiji, ne samo političare, nego i novinare i javne ličnosti“, kaže poslanik ZLF-a.

Lazović ukazuje i na problem kampanja dehumanizacije od strane režimskih tabloida i „nazovi medija koji vrše podmetačine i napade“.

„Upravo juče sam opptužen da sam hteo bombom da ubijem Dragana J. Vučićevića i to od strane Dijane Hrkalović. Ranije su govorili da Dobrica i ja hoćemo da ubijemo Sinišu Malog. To nisu bezazlene optužbe. Mi naravno ne promovišemo nikakvo nasilje niti želimo bilo kakve obračune, već samo da ti ljude završe u zatvoru“, poručuje.

Pre tri godine predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ukazivao je da je upravo opozicija više puta upozorava da bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović „“prelazi svoja ovlašćenja i organizuje prisluškivanje opozicionih političara“.

Podsetimo i da je na merama bio advokat Dragoslav Miša Ognjanović, koji je i ubijen dok je na tim  merama bio.

Dešavalo se u prošlosti, podsetimo, i da tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin reaguje na autorski tekst Dragana Šutanovca za list Nedeljnik koji nikad nije objavljen, odnosno postojao je samo u prepisci između između Šutanovca i urednika Nedeljnika. Kako je Šutanovac tada ocenio je da su sumnje da sadašnji ministar Aleksandar Vulin koristi resurse tajnih službi kako bi presretao komunikacije danas potvrđene.

Jedan od najdrastičnijih primera je svakako i onaj na koji je 2021. godine ukazivalo tadašnje rukovodstvo Narodne stranke, čiji su predstavnici podneli krivične prijave protiv čelnica BIA zbog navoda o otmici i mučenju njihovog člana Konstantina Katića.

Katićev advokat i tadašnji predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, Vladimir Gajić, istakao je tada da postoji osnovana sumnja da su načelnik za bezbednosnost BIA Marko Parezanović, tada direktor BIA Bratislav Gašić i tri NN službenika ove agencije izvršila krivična dela zloupotrebe službenog položaja, zlostavljanja i mučenja, nesavestan rad u službi, protivpravno lišenje slobode. Kako je rekao, Katić je otet, držan na „informativnom razgovoru pet sati“, a zatim su „pripadnici BIA od Katića pokušavali da iznude iskaz tako što su ga tukli, fizički maltretirali, ponižavali i sve vreme terali da kleči na zemlji“.

Razlog je bio tvit u kom podržava pisca Marka Vidojkovića, kojem su „pripadnici BIA mislili da ugrožava bezbednost predsednika Vučića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari