Biber: Kreiranje krize i napetosti na Zapadnom Balkanu 1Foto: Youtube

Na Zapadnom Balkanu postoji potreba da se stvara okruženje u kojem nema normalne politike, već je poželjno kreiranje krize i napetosti, izjavio je danas u Beogradu direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu Florijan Biber.

Prema njegovim rečima, u zemljama kao što su Srbija, Makedonija ili Bosna i Hercegovina se stvara osećaj straha, što je u skladu sa činjenicom da u državama Zapadnog Balkana proteklih 10 godina slabi demokratija.

U tim zemljama se stvara strah, izjavio je Biber na predavanju „Kompetitivni autoritarizam i erozija demokratije: Obrasci i mehanizmi u Srbiji i na Zapadnom Balkanu“. Zapad prihvata tvrdnje vlasti zemalja sa tog područja da garantuju stabilnost, zanemarujući odsustvo demokratije i vladavine prava, rekao je Biber.

On je naveo da je Evropska unija – uprkos višegodišnjim tvrdnjama država Zapadnog Balkana kako žele da se približe EU – ocenila da se radi o zarobljenim državama, zbog povezanosti sa organizovanim kriminalom i korupcijom na svim nivoima.

Ljudi se priključuju vladajućoj partiji da bi dobili posao. Taj procenat je veći nego u drugim delovima Evrope ili u bivšoj Jugoslaviji, gde je postojao samo Savez komunista Jugoslavije, izjavio je Biber, uz konstataciju da se radi o elementu zarobljene države.

Biber je ocenio kako Evropska unija treba da jasnije ukaže na probleme vezane za zemlje Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari