Biber: Parlament bez opozicije ne može biti smokvin list 1Foto: Beta/Branislav Božić

Parlament bez opozicije ne može biti smokvin list koji će legitimizovati navodnu demokratsku vlast predsednika, opoziciju bez parlamenta i finansiranja čeka teško vreme, a gubitnik je i Evropska unija, koja je hvalila Srbiju kao lidera u integracijama, ocenio je Florijan Biber, koordinator Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi.

Sjajna pobeda na izborima upravo je poraz za Vučića, konstatuje Biber u autorskom tekstu za portal Juropijen vestern Balkans, aludirajući da će Srpska napredna stranka imati 191 mandat od 250 mesta u parlamentu.

Srpska napredna stranka tvrdila je da će sa 21 kandidovanom listom, od krajnje desnice i fašističkih grupa do demokrata i reformita, Srbija imati pluralistički parlament, a sada to nije slučaj i to otkriva autoritarnu prirodu režima.

Opozicija je, takođe, izgubila. Odziv je bio verovatno niži od zvaničnih podataka, a prema nevladinoj organizaciji CRTA oko 48 odsto, što je osam do devet odsto niže nego na izborima 2016. godine, naveo je Biber.

To je mali pad i ne može se pripisati opoziciji, već pre svega kovidu-19 i apatiji, smatra Biber i navodi da je najveći napor režima bio da podigne izlaznost birača i tu su bile najveće nepravilnosti koje je CRTA notirala.

Opozicija koja je bojkotovala izbore uspela je u delegitimizaciji opozicije koja je učestvovala na izborima, poput Pokreta slobodnih građana sa 1,5 odsto ili Ujedinjene demokratske Srbije sa 0,9 odsto.

Biber, međutim, konstatuje da je opozicija koja je bojkotovala izbore daleko od jedinstva, podsećajući na unutrašnje borbe u Demokratskoj stranci, ili teškom savezu sa desničarima iz Dveri.

Sada, van parlamenta, bez finansiranja, jasne strategije, nekoliko međunarodnih saveznika i kontakata, opoziciju čeka teško vreme, ocenio je on.

Evropska unija (EU) je, na kraju, gubitnik izbora, jer je Srbija dugo nekritički slavljena kao predvodnica u procesu proširenja EU, smatra Biber.

Biber je ocenio da je pred EU Srbija sa parlamentom kojem nedostaje demokratski mandat i režim, čija je autoritarna priroda postala vidljivija.

Proces proširenja je ozbiljno kompromitovan ovim izborima. Srbija pregovara o članstvu duže od šest godina i u tom periodu su demokratija i vladavina prava slabile po svakom indikatoru međunarodnih organizacija koje to prate, od Fridom hausa, Bertelsman Transformation Index, VDem Instituta i Indeksu demokratije Ekonomista, predočio je Biber.

Biber ukazuje da su institucije EU, izuzev Evropskog parlamenta, bile neobično tihe po tom pitanju. Ukoliko se EU posle ovih izbora vrati „redovno svom poslu“, to ne samo da će ohrabriti dalju konsolidaciju autoritarizma u Srbiji, već će se preliti i na Crnu Goru i Albaniju, upozorio je Biber.

Još je važnije, dodao je, što će to sugerisati da EU ne samo da se bori sa autokratama unutar sebe, već i tokom procesa proširenja, gde je neophodno mnogo više mehanizama.

Da bi se usprotivila struji autoritarnosti, EU mora da se angažuje sa Srbijom. Suspenzija pregovora o pristupanju mora biti kredibilna pretnja ukoliko vlada Srbije ne učini neke jasne i proverljive korake za uspostavljanje demokratskih institucija, zaključio je Biber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari