Za Socijalističku partiju Srbije i samu republičku vladu bilo je najbolje i najracionalnije rešenje da je koalicija koja je do sada bila na vlasti nastavila novi mandat i tako dovršila sve započete poslove. To sam govorio tokom izborne kampanje i to govorim i danas. Međutim, iskusan sam u političkim poslovima ove vrste i znam da su imperativi životne realnosti često različiti od naših želja – kaže za Danas Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS, odgovarajući na naše pitanje da li je na sednici Predsedništva stranke bio protiv saveza sa naprednjacima.

Ljuti ste na Tadića zato što nije uspeo da sastavi vladu. Zašto na njega? Zar ljutnju ne treba da usmerite na sopstvenu partiju?

– Ništa lično nije u pitanju. Smatrao sam da je trebalo raditi i odlučivati brže, vladu bismo odavno imali. Mnogo se oklevalo, kombinovalo, gubili smo dragoceno vreme.

Bili ste baš u prijateljskim odnosima s Oliverom Dulićem iz DS. Da li ste se nakon odluke da se priklonite naprednjacima čuli s njim i šta vam je rekao?

– Bio sam i ostao u prijateljskim odnosima s Dulićem, što nema nikakve veze s našim političkim angažovanjem. Ja se svojih prijatelja ne odričem ma kakve političke turbulencije bile. O tome, videli ste, svedoče i fotografije u mom kabinetu. Da, naravno, tu je i slika Slobodana Miloševića, ali i Borisa Tadića, s kojim sam odlično sarađivao u protekle četiri godine, pa je to preraslo i u lično prijateljstvo…

Možda ćete uskoro na zid staviti i sliku Dačića, ili Malog Slobe, kako ga neki nazivaju, tvrdeći da se Srbija vraća u devedesete?

– Ima, naravno, medija u inostranstvu koji drugačije pišu. To su zlonamerne spekulacije. Povratak u devedesete je nemoguć, ma kakav odnos čovek imao prema vremenu koje pominjete.

Hoćete li nastaviti da vodite Ministarstvo infrastrukture?

– Nije tu u pitanju hoću-neću. To je, jednostavno, moja obaveza, politička i profesionalna. Priliku da budu ministri treba da imaju najbolji stručnjaci u pojedinim oblastima, s velikim radnim rezultatima u svojoj karijeri, pa i po cenu da nisu na partijskim spiskovima. Zar nije logično da zdravljem rukovodi lekar, finansijama i trgovinom ekonomista, pravdom pravnik, građevinom i infrastrukturom građevinski inženjer… U sektorima koje objedinjuje moje ministarstvo mnogo smo uradili i dosta toga započeli, što sad treba i završiti. Izgradili smo oko 200 kilometara auto-puta na Koridoru 10, više nego ijedna vlada u poslednjih 30 godina, obezbeđena su sredstva i otvoreni svi poslovi da bi u novom mandatu završili ovu toliko značajnu saobraćajnicu za Srbiju, ali i za Evropu.

Ipak, akciju „Istinomera“ da vi ni u kom slučaju ne smete ponovo da budete ministar za samo tri dana podržalo je oko 4.000 građana…

– Ja uopšte ne znam šta je to „Istinomer“. Jedan čovek ili više njih? Ko im daje pravo da ocenjuju ljude, rangiraju ih, a sada vidim hoće i da sastavljaju Vladu Srbije. S kojim moralnim kredibilitetom oni to rade, za koga rade, ko ih plaća, kome su oni uopšte potrebni? Moj odgovor na ovakve i slične pakosti je lak i proverljiv. Sve što je izgrađeno ostalo je iza mene, a tu je mesto u vrhu najbolje rangiranih ministara u dosadašnjoj vladi.

Iako vlada još nije formirana, već su se pojavili animoziteti među budućim članovima. Može li tako koncipirana vlada da bude efikasna?

– Posao sve to kanališe. Za afinitete i animozitete imaju vremena samo oni koji nemaju šta da rade, koji gledaju preko plota u tuđe dvorište, pokušavaju da se mešaju u ono što ne znaju da rade. Trajanje vlade određuje uspeh u poslovima koje ona obavlja. U mom ministarstvu, koje objedinjuje poslove u više sektora, postavljeni su ambiciozni ciljevi, kratkoročni i dugoročni, utvrđeni svi zadaci i spreman sam na stalnu, čestu proveru ostvarenog, po potrebi i jednom mesečno. Tako bi trebalo da čine svi, pa bi i vlada dobila u efikasnosti.

I SPS je imao animozitete prema Mlađanu Dinkiću, za čiju smenu je najverovatnije i glasao u vladi. Kako vam je sada on prihvatljiv?

– U dosadašnjoj saradnji u Vladi Srbije imao sam više dobrih nego loših iskustava. Vlada treba da bude složan tim. Ali, istovremeno i tim u kojem se tačno zna ko šta igra.

Da li se u Ministarstvu infrastrukture oseća nervoza zbog sastavljanja novog kabineta u Nemanjinoj 11?

– Nema nikakve nervoze. Svi rade svoj posao, a mene posebno raduju izveštaji koji svakodnevno stižu s gradilišta na Koridoru 11 i iz Dimitrovgrada s Koridora 10. Moram da kažem da svi rade i da se svi ponašaju kao da tu negde u blizini ne postoji koaliciona groznica.

Politika nije zabava

Narod već govori da je SPS stranka bez morala, jer ne drži datu reč. U prilog tome navodi se da ste 2008. izdali dogovor sa SRS i DSS, a sada i sa DS?

– Ne znam koji narod vi to citirate? Naš narod je SPS-u i koaliciji oko nas na ovim izborima dao dvostruko više glasova nego pre četiri godine. To je svakako izraz velikog poverenja koje narod ima u SPS. Politika nije igra i zabava, odluke su teške, mora više puta da se premeri da bi se jednom preseklo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari