Bilčik: Zemlje kandidati da slede primer Crne Gore koja je uvela sankcije Rusiji 1Vladimir Bilčik Foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik napisao je na Tviteru da pozdravlja odluku Crne Gore o uvođenju sankcija Rusiji i izrazio nadu da će isti primer slediti sve zemlje sa Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u EU.

Bilčik je dodao i da su  „današnja brutalna ubistva koje je počinila Rusija u Kramatorsku snažan podsetnik da nema prostora za pomirenje sa agresorom u Moskvi“.

Ranije danas, evropski zvaničnici upozorili su da će buduće odluke Evropske unije (EU), kada su u pitanju zemlje koje su u procesu proširenja, biti posredno povezane i sa ponašanjem ovih država oko ruske agresije na Ukrajinu.

„Evropska Unija, odnosno države članice EU će u buduće, kada su u pitanju važne odluke a koje se tiču ovih zemalja, uzeti u obzir svu njihovu usklađenost, ponašanje, deklaracije i solidarnost iskazanu posvećenost da se ispoštuju i brane vrednosti i principi na kojima je EU izgrađena“, poručio je portparol EU Peter Stano.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari