Biljana Đorđević: Besmisleno da Privremeni organ donosi sve odluke, to je strašan način vođenja grada 1Foto: N1/printscreen

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda predstavlja nastavak jedne politike i aktera koji nastavljaju gde su krenuli – sa privatizacijom svega, ocenila je za N1 Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta. Kada se posmatraju politički akteri, konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Beograda je ista, smatra Biljana Đorđević. „Neki su danas izabrani, neki očito čekaju da budu izabrani već […]

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda predstavlja nastavak jedne politike i aktera koji nastavljaju gde su krenuli – sa privatizacijom svega, ocenila je za N1 Biljana Đorđević iz Zeleno-levog fronta.

Kada se posmatraju politički akteri, konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Beograda je ista, smatra Biljana Đorđević.

„Neki su danas izabrani, neki očito čekaju da budu izabrani već u ponedeljak, kada je najavljena sednica o izboru gradonačelnika. S druge strane, ima novih odbornika. Tu je i Pokret Kreni-promeni koji je ušao pa izašao, dakle ima i ponavljanja različitih metoda borbe koji su isprobani u prethodnom periodu“, ističe Đorđević.

Konstitutivna sednica dogodila bi se, kaže, i sa njima i bez njih – Zeleno – levog fronta.

„U tom smislu, ponovljeni izbori su bili raspisani 2. juna. To uverenje da je moglo na drugi način da se spreči da smo izašli svi u velikom broju na izbore i da smo odlučili da smenimo ovaj režim, sve mimo toga, ovo bi se desilo sa nama ili bez nas. U tom smislu, naša je odluka da budemo tu“, navodi Đorđević.

Kako kaže, izveštaj o Privremenom organu pokazuje koliko je to jedan strašan način vođenja grada. Ističe da treba da se porazmisli o tom modelu i da kada bi imali većinu u Skupštini pozabavili bi se da se i zakonski uredi funkcionisane lokalne samouprave u ovakvim situacijama.

„Očito da je besmisleno da jedan takav organ donosi sve odluke i da to ne može da radi na dobar način i da zamenjuje sve ove silne organe“, ocenjuje.

Kako kaže, pratili su rad i funkcionisanje Privremenog organa jer je Dobrica Veselinović bio član istog.

„Veselinović je pokušavao da izveštava javno svaki put o tome koje su odluke na dnevnom redu, koliko je nemoguće da se vi na neki širi način tome suprotstavite, da to bude vidljivo. To je mnogo lakše kroz Skupštinu grada Beograda, iako je jasno da kada ste vi manjina ne možete da osporite neke odluke. Ali možete da razotkrijete laži koje se tamo govore i da predstavljate građane koji žele da žive u nekom drugačijem gradu i da im se ne nanosi šteta koja im se svakodnevno donosi brojnim odlukama“, ističe.

Ima potrebu, naglašava, da demantuje odbornike većine da su vrtići u Beogradu besplatini.

„Zato što vi imate roditelje dece koja nisu dobila mesto u državnim vrtićima, koji su u privatnim vrtićima. Svi ti privatni vrtići su od samog starta kada je odluka o subvencijama doneta su krenuli da povećavaju cene. Čak i oni jeftiniji koje možda gradska subvencija pokrivala u potpunosti, a za mnoge to ni tada nije bio slučaj. Te cene su skočile, one se povećavaju, a već od septembra najavljuju, da će biti još veće i mi se ponovo vraćamo na istu onu priču – niti su vrtići besplatni, a državni se ne grade“, navodi.

O funkionisanju skupštinskih sednica 

Đorđević objašnjava da su u prethodnom skupštinskom sazivu iz 2022. godine, sednice trajale dugo, jer su se tadašnje opozicione odborničke grupe trudile da iskoriste svaki minut i iskoriste svoje vreme da govore o oslukama koje su se donosile.

Odlukam Pokreta Kreni-promeni da ne učestvuje na sednicma Skupštine skratiće same sednice, ali će opozicione odborničke grupe i dalje zastupati svoje politike, objašnjava.

„Dakle, dobijanje informacija ranije o tome što se radi, postavljanje odborničkih pitanja, pa čak i ako ne dobijate te odgovorr to je posao koji vi imate kao odbornici opozicije-da zastupate neke građane koji se, inače, ne čuju“, ističe.

Kako smatra, često se ne vidi da neki rezultati ne pripisuju opoziciji kada vlast na neki način „natera“ da nešto uradi, pa onda vlast i kad uradi ne prizna da je to uradila po inicijativi opozicije, nego pripiše samoj sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari