Đorđević (ZLF): Borba protiv litijuma nije pitanje samo jednog protesta 1foto FoNet Milica Vučković

Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević izjavila je danas FoNetu da će borba protiv iskopavanja litijuma potrajati i da to nije pitanje samo jednog protesta, poput skupa najavljenog za 10. avgust u Beogradu, zbog čega će biti potrebna jasna koordinacija svih aktera tog procesa.

„Ovo je borba za srca i duše, borba za javno mnjenje. Ova borba se ne dešava sam jednim činom i time što ste zauzeli neki prostor i poslali neke poruke, već tvrdim stavom i time kako ga branite. Mislim da je posebno važno kako ga branite – ne samo da ste protiv, nego da imate jasne argumente na svojoj strani i da možete da odgovorite racionalno. Ljudi su ozbiljno zabrinuti, ozbiljna je kriza poverenja u sve institucije, a za to je odgovorna vlast“, navela je Biljana Đorđević.

Povodom ocene njenog kolege, narodnog poslanika iz Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute, da bi cela Srbija trebalo da stane i da bi ključ mogao da bude u blokadama saobraćajnica, Biljana Đorđević je rekla da je to pitanje strategije i koordinacija, ali i dodala: „Možda u nekom trenutku da“.

„Mi smo učestvovali u ranijim blokadama… To su sve tehnike, opet je bitna politička odluka. Kako ćete vršiti pritisak – to je stvar tehnike i strategije organizovanja. Za šta bude bilo potrebe, to ćemo raditi i podržavati ljude. To je taktičko i strateško pitanje i ono dosta zavisi od toga da li smo se svi u tome koordinisali. Mislim da je trenutno na snazi situacija u kojoj imamo različite vrste pokazivanja nezadovoljstva, straha i otpora, ali još nemamo jasnu koordinaciju svih aktera“, konstatovala je Biljana Đorđević.

Ona je najavila da će Zeleno-levi front podržati protest 10. avgusta, ali je podsetila da neće biti na ulici u svojstvu organizatora i da neće „svojatati“ to okupljanje.

Biljana Đorđević se osvrnula i na to što podršku protestu u prestonici najavljuju pripadnici različitih političkih opcija – i sa leve, i sa desne strane.

„Protest protiv projekta Jadar je i 2021. godine objedinjavao heterogene slojeve društva i ideološki različite opcije. Nije ništa drugačije ni sada“, rekla je ona.

Biljana Đorđević je skrenula pažnju na važnost fokusiranog otpora.

„Mislim da se susrećemo oko toga da smo zabrinuti za svoju zemlju i da to jeste osnova oko koje možemo da koordinišemo otpor, ali isto je važno kako to radimo. Nije dobro ono šo se dešavalo na ranijim protestima – da se najmanje govori o litijumu i projektu Jadar, a govori se o nečem drugom. To nije nešto što mi možemo da podržimo“, navela je Biljana Đorđević.

Povodom najave predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da će biti formiran multidisciplinarni tim Vlade Srbije koji će se baviti eventualnim posledicama projekta Jadar, Biljana Đorđević je rekla da joj to u ovom trenutku više liči na „krizni PR koji treba da razbije strahove građana“ i da je takve timove i komisije trebalo formirati na vreme.

„Ne kažem da neka normalna država ne bi trebalo da ima takve mehanizme, ali je to tebalo da se radi ranije i da se neguje poverenje u institucije. Sada deluje da je kasno sa to“, ocenila je Biljana Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari