Biljana Stojković pozvala na protest "Srbija protiv nasilja": Umesto još oružja treba nam politička promena 1foto FoNet/Medija centar

 

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković pozvala je građane na sutrašni protest dela opozicije „Srbija protiv nasilja“ uz poruku „ne treba nam još policije, još oružja ili čuvara već politička promena i transformacija kulture življenja.“

„Politička – zato što nanovo moramo naučiti kako se razgovara i kreira zdrava budućnost, kulturna – jer moramo ponovo shvatiti kako se podstiče lepota življenja, umetnost, nauka i humanost. Čitavu deceniju ovde vladaju najgori koji su nam nametnuli norme agresije, netolerancije, kriminala i laži“, navela je Stojković, u pisanoj izjavi.

Protest su za sutra, u 18.00 časova na platou ispred Narone skupštine, najavile poslaničke grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno, Demokratska stranka i Dveri.

Stojković je poručila da „ovaj protest bude početak promena“, ocenivši da „sada kreće borba za sve nas i budućnost našeg društva“.

„Protest ‘Srbija protiv nasilja’ mora pokazati da u našem društvu ima ljubavi, empatije i solidarnosti. Protest mora pozvati na odgovornost sve one koji su od mržnje napravili nastrani temelj naše zajednice. Ponesite cveće, napravite svoje poruke, budite sa svojim ljudima. Moramo se izlečiti od zla, inače nas neće biti“, rekla je Stojković.

Ona je istakla da je „nasilje ušlo u naše škole, u naše društvo, među našu decu i omladinu ostavljajući krvavi trag uništenih života, zgaženih snova, rasturenih porodica i putokaza ka zloj budućnosti jednog zapuštenog naroda“.

„Sve ove mlade smrti naš su kolektivni neuspeh, strahota u samoj srži našeg društva. Svi smo saučesnici jer smo dugo ćutali. Ovo je poziv na buđenje! Ovo je krik za promenu! Dugujemo našoj deci, našim budućim liderima, stvaranje društva u kom mogu da uče, rastu i napreduju bez straha. Dugujemo našim učiteljima i profesorima poštovanje i dostojanstvo koje smo svi zaboravili“, istakla je Stojković.

Kako je navela, „u školama moraju postojati psiholozi i pedagozi koji će pomoći, bez osuđivanja i stigme“.

„Umesto promocije mržnje, poganog jezika, oružja, primitivizma i ispraznih glava, zahtevajmo kulturu, cenimo pamet, uzdižimo najbolje među nama i usmerimo našu decu prema humanim vrednostima. Naše škole moraju postati bezbedna utočišta u kojima se neguju empatija, poštovanje i razumevanje“, rekla je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari