Tomislav Nikolić je rođen 15. februara 1952. godine u Kragujevcu. Završio je Tehničku školu, građevinski smer i studirao na Pravnom fakultetu, ali je studije prekinuo i zaposlio se. Kasnije je završio Fakultet za menadžment.


Radnu karijeru je započeo u Građevinskom preduzeću Žegrap, a od 1978. radio je u firmi „22. decembar“.

Prvi put se partijski angažovao u Narodnoj radikalnoj stranci u Kragujevcu. Na njegovu inicijativu došlo je do ujedinjenja te stranke i mesnih odbora Srpskog četničkog pokreta Vojislava Šešelja i stvaranja nove stranke 23. februara 1991, pod nazivom Srpska radikalna stranka (SRS). Za predsednika SRS izabran je Vojislav Šešelj, a Nikolić za potpredsednika. Kasnije je postao zamenik predsednika SRS. Od 24. februara 2003, od kada se Šešelj nalazi u Međunarodnom tribunalu u Hagu, Nikolić je preuzeo vođenje stranke.

Bio je šef poslaničke grupe SRS u Skupštini Srbije, a od 1992. neprekidno je biran za poslanika u svaki skupštinski saziv. Kada su 24. marta 1998. radikali prvi put ušli u republičku vladu izabran je za potpredsednika. Ulaskom radikala u rekonstruisanu Saveznu vladu u avgustu 1999. ponovo je izabran za potpredsednika i na toj funkciji je ostao do pada bivšeg režima 2000.

U maju 2007. pet dana je bio predsednik Skupštine Srbije, ostavku je podneo na tu dužnost jer je većina zatražila njegovu smenu. Posle sukoba sa liderom SRS u septembru 2008. Nikolić je podneo ostavku na mesto zamenika predsednika SRS, nakon čega je isključen iz stranke. U Skupštini Srbije Nikolić se izdvojio sa petnaestak poslanika i osnovao novi poslanički klub „Napred Srbijo“. Sa grupom bivših radikala u oktobru 2008. godine osnovao je novu stranku pod imenom Srpska napredna stranka (SNS).

Tri puta je bio kandidat za predsednika Srbije.

Oženjen je Dragicom i ima sinove Radomira i Branislava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari