Birači DS, DJB i SDS i za Jankovića i za Jeremića 1Foto: Andrew Gombert/EPA, Fonet/Zoran Mrđa

Dok lideri proevropskih opozicionih stranaka odlučuju hoće li podržati potencijalne predsedničke kandidate Sašu Jankovića ili Vuka Jeremića, birači tih stranaka uglavnom imaju svoj izbor između ove dvojice.

Teško se može očekivati da će simpatizeri DS, SDS, DJB ili pak LDP u potpunosti poslušati lidere partija čije su pristalice, osim u slučaju da ili Janković ili Jeremić odustanu od kandidature a stranke se slože i podrže samo jednog od njih. Ali i tu bi svakako deo razočaranih vrlo verovatno otišao u apstinenciju.

Kako stvari sada stoje, teško da će se stranke dogovoriti oko jednog kandidata, te će se njihovi simpatizeri rasuti u podršci Jeremiću i Jankoviću, što nijednom kandidatu ne odgovara.

Pitali smo istraživače javnog mnjenja kako reaguju birači pojedinih stranaka na izbor Janković ili Jeremić. Nema preciznih podataka, ali se vidi podeljenost u svim partijama u odnosu na oba kandidata.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, za Danas kaže da je teško podvući crtu pa reći da su simpatizeri ove ili one stranke isključivo naklonjeni Jankoviću ili Jeremiću. Uz to, kako navodi, biračko telo proevropske opozicije je i manje disciplinovano i teško glasa „po komandi“.

– Jeremić i Janković jesu kandidati koji na neki način mogu da se suprotstave kandidatu vladajuće stranke i obojica imaju svoje karakteristike. Može se reći da ka Jankoviću „naginju“ glasači DS, ali i ostalih proevropskih stranaka opozicije, koji su građanski orijentisani, dok ka Jeremiću ide onaj nacionalni deo simpatizera ovih stranaka. Za razliku od Jankovića, Jeremić ima i istorijat u DS, odnosno ostavio je neki svoj trag dok je bio u toj stranci. Pa se tako ljudi i opredeljuju na osnovu pozitivnih i negativnih utisaka o njemu – navodi Pejić.

On zaključuje da možda Jeremić ima blagu prednost u potencijalnim glasačima DS, DJB, SDS, ali ni Janković nikako mnogo ne zaostaje. Pajić ukazuje i na to da za glas simpatizera neke stranke nije dovoljan samo poziv te partije da bi glasao za nekog kandidata već i aktivno učešće stranke u kampanji i nuđenje infrastrukturne podrške kandidatu kako bi se potencijalni glasači pokrenuli.

Pajić navodi i da podele među opozicijom oko kandidata nisu dobre jer dolazi do usitnjavanja glasova.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, za Danas kaže da je za opozicione birače uvek najjači motiv izlaska na izbore želja da se vlast sruši. Kako kaže, za naprednjake nekad je to bila želja da se sruše „žuti“ dok je sada motiv da se sruši režim koji oličavaju Nikolić i Vučić.

– Taj motiv pokreće birače. Ali da li će oni izaći na izbore zavisi od mnogo faktora. Najbolje bi bilo da se među opozicionim strankama nađe autoritet koji bi mogao da povuče ljude da glasaju za njega. Deo birača i DS, DJB, SDS i svih ostalih se identifikuje sa strankom i dovoljno je da se pojave lideri tih stranaka i pozovu ih da glasaju za određenu osobu. Najbolje je da se stvari poklope, što znači da postoji autoritet u kojeg građani veruju i za kojeg stranke pozivaju da se glasa. Toga trenutno nema i pitanje je da li će biti. Podela među biračkim telom od pet odsto glasova proevropskih stranaka na Jankovićeve i Jeremićeve je neutralna, odnosno neće uticati na rezultat i jednog i drugog – ukazuje Vuković. Kako objašnjava, sada smo u situaciji da imamo kandidata ili stranku sa potencijalom od 50 odsto, a sledeći iza njega je na pet odsto.

– Potpuno bi bila druga situacija kada bi postojala opoziciona stranka ili lider koji imaju oko 20 odsto glasova. U ovakvoj situaciji i uz sve nedostatke koje opozicija ima, teško se može očekivati dobar rezultat kandidata proevropske opozicije ma ko on bio – smatra Vuković.

SNS u svemu u prednosti

Đorđe Vuković objašnjava da opozicione stranke nemaju mogućnost da vode ozbiljnu kampanju za razliku od SNS, koja je u svakom segmentu u prednosti. Razlozi za to su, prema njegovim rečima, ozbiljan nedostatak novca, što zbog zakonskih ograničenja, što zbog nemogućnosti korišćenja državnih resursa, ali i privatnih preduzetnika koji izbegavaju da finansiraju opoziciju u situaciji kada ona teško može doći na vlast. Drugi razlog je nedostatak stranačke infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari