Birači DS, DJB i SDS i za Jankovića i za Jeremića

* Pejić: Biračko telo proevropske opozicije je manje disciplinovano i teško glasa "po komandi" * Vuković: Podela među biračkim telom od pet odsto glasova proevropskih stranaka na Jankovićeve i Jeremićeve je neutralna
Kako je opredeljeno opoziciono glasačko telo prema predsedničkim kandidatima

Ostavite komentar


  1. Ko jos uzima za ozbiljno ono sto kazu lazni analiticari iz CESIDA. Ti je sada smesna organizacija tj.poslednjih 7,8 godina

  2. Ne verujem Jeremiću, napraviće "kohabitaciju u interesu države". U Jankovića jedino verujem, jer je zdrav, čestit i pristojan, kao Srbijanka Turajlić, Rale Milenković, Goran Marković. Zato očekujem podršku ovakvih neokaljanih poznatih ljudi, a ne stranaka.

  3. Videcemo da li je bolji kandidat g. Jankovic ili g. Jeremic (ili neko/a treci/a), ali nekoliko konstatacija sagovornika Danas ne stoji. Prvo, g. Vucic nema potencijal za preko 50% u prvom krugu jer je toliko jedva dobijao pre godinu dana i to uz vrlo malu izlaznost biraca. Izlaznost ce porasti jer ce gradjani imati bar dva ozbiljna nestranacka kandidata, sto ce dovuci bivse apstinente. Posle mera stednje, i veceg izlaska biraca rezultat g. Vucica ce biti nizi, cak i uz koalicionu podrsku. Sa porastom izlaznosti, nije baza g. Jankovica i g. Jeremica u prvom krugu 5-10% vec neka cifra u opsegu od 25 i 30%. I najzad, desna opozicija (prvenstveno g. Obradovic) i g. Seselj (koji doduse nije ni desna ni opozicija) ce podeliti 15-20% glasova, a kao i obicno, bice bar 10% glasova rasuto na minorne kandidate ili cak na grupe koje se svesno predizborno aktiviraju, po nalozima vlasti. Efekat svega ovoga je da ce najverovatnije g. Vucic (ako se kandiduje i ako ima punu podrsku g. Nikolica i koalicionih partnera) u prvom krugu imati oko 40-45%, g Seselj oko 5-10%, g Obradovic (ako ne podrzi nekoga) oko 5-10%, g. Jankovic i Jeremic zajedno oko 25-30%, dok ce 10% biti rasuto. To prakticno znaci da cemo najverovatnije imati drugi krug izbora, ili Vucic-Jeremic ili Vucic-Jankovic. A tu se izbori pretvaraju u referendum o vladi i niko, pa ni g. Vucic, vise nije siguran.

  4. Ja ne znam ko ce uopste glasati za Jeremica? Proci ce kao Borko na proslim izborima. Bolje je da se opozicija okupi oko Jankovica. Jankovic ima jedini neke sanse… Gospodin covek, odmeren, stiti gradjane a ne stranku, a to je ono sto Srbiji treba vec decenijama!

  5. Да смо вратили династију по Ђинђићевом предлогу сад се не би расправљали о пар постотака.

  6. Jeremića interesuje samo vlast, došao niodkuda, patentirao ga Tadić, njemu je politika postala, vrlo rano, jedino zanimanjw, Baš kao u Vučiću, Vulinu i sličnim prodavcima magle koji ništa konkretno nisu radili u životu.

  7. Ukoliko građani ove tužne Srbije shvate da treba
    da misle svojom glavom i svojim stomakom, Saša Janković je jedini pravi izbor.

  8. Najbolje je gledati, ako već glasamo, šta je najbolje za Srbiju. Kome nije stalo do Srbije i njenog jačanja u svakom smislu ne treba ni da se bavi izborima i politikom, već da emigrira, što je takođe legitiman izbor svakog pojedinca. Dakle, za nas kojima je još uvek stalo do Srbije je u najboljem interesu da imamo Vuka Jeremića za Predsednika a Sašu Jankovića za premijera.

    Vuk Jeremić je bolji kandidat za Predsednika Republike jer je ta funkcija prvenstveno reprezentativna i diplomatska, što je upravo ono u čemu je Jeremić mnogo iskusniji od Jankovića. Osporavanje Jeremića zbog navodnih neuspeha na ranijim funkcijama ne pije vodu, jer je upravo on ispadao žrtva raznoraznih kohabitacija i ostalih interesnih spletki stranačkih lidera.

    Janković je ipak nešto drugo. On je pravnik, a upravo sa dobrim i poštenim pravnicima smo najtanji. Zato mu i treba dati da bude Premijer pre nego Predsednik, jer je ta funkcija ipak tehnički iznad predsedničke i donosi više uticaja. Naravno, u slučaju dobrog rezultata na izborima i izbegavanja situacija sa neprincipijelnim koalicijama, treba pažljivo birati članove kabineta, to je zapravo i bitnije od pitanja ko će biti Predsednik Republike.

    Sada je već jasno da su vanredni parlamentarni izbori tajno oružje kojim režim želi da zavadi prozapadnu opoziciju. Zato treba igrati mudro i do kraja. I ne treba izletati sa adekvatnim odgovorom pre nego što se Vučić odluči da raspiše i parlamentarne izbore. Takve kao Vučić treba dosesti pred svršen čin i ne ostaviti im ni malo prostora za manevar. I u slučaju pobede najzad sprovesti lustraciju da ne gledamo više SPS u svakoj vlasti.

  9. Не знају они куд ударају главом. Опште пометенје и мундијализму.

  10. Meni zaista nije jasno po kojim kriterijumima Jeremić uopšte i može da bude kandidat opozicije. Po tome što je bio Tadićev učenik? Ili po tome što je vojni rok odslužio boraveći u Tadićevom kabinetu? Ili po tome što se Dačić nekada čudio kako to da Jeremić nije član SPS-a? Voleo bih da mi neko navede bar jednu jedinu Jeremićevu izjavu koja se poklapala sa stavovima demokratske opozicije. Dakle voleo bih nešto što je nemoguće, ali, eto, da pokušam.

  11. Ako bi predhodni REZULTATI u poslu koji su radili, bio odlucujuci prilikom izbora, sve bi bilo u redu. Medjutim, da su predhodni rezultati, vazni biracima u Srbiji, ni Tomislav Nikolic ni AV, kao i ekipa Vulin, Stefanovic, Gasic, Dacic, Maja Gojkovic… – nikada ne bi bili izabrani. Zato, ne treba verovati obecanjima /Dosta ih je bilo/, samo PREDHODNIM rezultatima u poslu. Rezultati ne bajke.

  12. JEREMIC=TROJANSKI KONJ.
    oramo podrzati gosp.Sasu Jankovica posto je on jedina svetla tacka na kraju tunela.

  13. CESID je agencija kojoj niko vise ne veruje. Prodace se svakoj vlasti da spinuju (lazu) narod. Treba svim "agencijama" tog tipa zabraniti delovanje.

  14. Bilo bi im bolje da stanu iza B Tadica. Taj jedini nesto vredi a ima i soldino i politicko i drzavnicko iskustvo.

  15. Treba nam covek kakav je Sasa Jankovic. Opozicija kakva takva treba da se ujedini oko ovog ozbiljnog posla, inace smo gotovi. Jeremic je kvalitetan, ali vec pomalo istrosen. O CESIDu nemam komentar. Njihov je SNS. Samo da se resimo aveti proslosti, a to su AV i Toma.

  16. nije mi jasno ko gura jeremica ili se sam gura ? dobice glasova kao i seceroski . dosta nam je bivsih korumpiranih . sasa jankovic !!!

  17. @beogradjanin
    Nikako,
    Tadic je prakticno i doveo na vlast ovog,cije ime necu da spominjem.
    Covek kome je jedan Krstic bio savetnik je potvrdio svoju povrsnost ambicijom da se ponovo kandiduje.
    Jankovic,okruzen sposobnim,nekomprovitovanim,nepartijskim kadrom ima realnu sansu da dobije izbore.

  18. Jeremic je kandidat vlasti, konkretno SPS. To mu je prva ljubav, tu je proveo duze i oni su mu platili "skolovanje" po SAD i VB, mada to nije uspelo i nije doneo nijednu diplomu /to sto se culi, to su price za Srbiju i biografiju koju je sam o sebi izmastao/. I otac mu je i dan-danas ugledni clan SPS, i to nije tajna niti treba da se krije

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 1. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.