Koalicija Biramo Beograd odustaje od učešća na izborima 2. juna ako se ne proglase oborene liste 1Foto: Mladen Ilić/Danas

Na sastanku koalicije „Biramo” odlučeno je da se insistira na prihvatanju svih izbornih lista opozicije s obzirom na to da su one podnete u skladu sa zakonom. Očekujemo da sve izborne liste budu prihvaćene u zakonskom roku, objavio je Narodni pokret Srbije na mreži X.

„Sve liste naše koalicije „Biramo” su podnete u skladu sa zakonom. Svi kandidati na listama koalicije „Biramo”, na svim opštinama i u svim gradovima u kojima se kandidujemo, imaju pravo da budu birani na listama na kojima se i kandiduju. Veliki broj građana podržao je svojim potpisom naše liste i kandidate, kao i drugih opozicionih organizacija i zato zahtevamo da vlast prekine sa opstrukcijom izbornih lista opozicije,“ navodi se u saopštenju NPS.

Dodaju da je jasno da je koalicija „Biramo“ bila suočena sa brojnim opstrukcijama, dok je pokušaj odbijanja izbornih lista na Novom Beogradu i Voždovcu najozbiljnija do sada.

„S obzirom na to da je reč o beogradskim opštinama u kojima je Srpska napredna stranka izgubila na izborima u decembru, jasno je da je reč o pokušaju da nas spreče da izađemo na izbore tamo gde su najslabiji. Vlast pokušava da napravi haos od izbornog procesa jer se plaše poraza na izborima,“ istaknuto je u objavi.

Iz NPS navode i da će pravni tim koalicije iskoristiti sva sredstva koja imaju na raspolaganju, a s obzirom da je reč o izbornim listama koje su u skladu sa zakonom, očekujemu da vlast odustane od daljih opstrukcija i proglasi sve liste.

„Ukoliko vlast ne odustane od daljih opstrukcija, bićemo primorani da izađemo iz izbornog procesa, jer u takvim uslovima Beograđani ne bi ni imali pravo izbora,“ zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, liste koalicije „Biramo“ odbijene su u opštinama Novi Beograd i Voždovac, dok je na listu „Biramo Vračar“ uložen prigovor kojim se traži poništenje liste te koalicije.

t>

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari