BIRN: Članica mreže fantomskih organizacija kandidatkinja za odbornicu na Vračaru 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Zastupnica fantomske Organizacije za podršku ravnomernom razvoju lokalnih zajednica Bojana Šalić se nalazi na sedmom mestu kandidata za odbornike u opštini Vračar liste Zeleni pokret Vračar, prenosi BIRN.

Kako je preneo BIRN, njena organizacija je deo mreže fantomskih organizacija koje su dobijale milione evra na javnim konkursima, između ostalog i od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. U finansiranju ove grupe je godinama učestvovala bliska saradnica Aleksandra Šapića, Aleksandra Čamagić.

Vladimir Kljajić, koji u javnosti govori u ime pokreta, kaže za BIRN da o Šalić ne zna ništa.

„Nama je teško bilo da popunimo listu, zato što niko neće da se bavi politikom i onda smo ušli u saradnju sa predstavnicima stranke dr Žujovića. Gospođu Šalić su predložili oni, za Zeleni Beograd”, napisao je Kljajić.

Bojana Šalić i Dejan Žujović, kandidat za gradonačelnika Beograda liste Za zeleni Beograd, nisu odgovorili na pitanja BIRN-a.

Promovišući se kao zelena, liberalna grupa, lista Zeleni pokret Vračar je osvojila dva mandata na lokalnim izborima održanim 2. juna u više od 80 opština i gradova širom Srbije. Sa ova dva mandata mogu imati ključnu ulogu u tesnoj trci opozicije i Srpske napredne stranke (SNS) za vlast na Vračaru.

„U ovom sazivu daćemo prednost u pregovorima SNS većini zato što sa njima imamo više šanse da realizujemo inicijative koje smo pokrenuli. Sada je već evidentno da će SNS većina biti i u gradu, što je neophodno da bismo na nivou gradske opštine Vračar mogli da ostvarimo bar deo onoga što smo predložili. Imajući u vidu da sa četiri odsto koje smo osvojili nije apsolutna većina već da ste manjinski partner nemate puno prostora za manevrisanje, ali se nadamo da ćemo tokom pregovora sa uspeti da dođemo do nama prihvatljivih uslova za saradnju i podršku”, kaže Kljajić.

Kljajić je, kako piše BIRN, istovremeno i direktor Božidarca, vračarske lokalne ustanove kulture – njega je SNS još 2016. godine postavio za direktora, što je izazvalo pažnju javnosti jer je imao 25 godina.

Ko je Bojana Šalić?

Na društvenim mrežama, Bojana Šalić promoviše svoje usluge podizanja trepavica, izlivanja noktiju i manikira, prenosi BIRN.

Ona je, kako piše ova mreža, istovremeno zastupnica fantomske nevladine Organizacije za podršku ravnomernom razvoju lokalnih zajednica od 2021. godine.

Ubrzo po dolasku Šalić na čelo, ova organizacija 2022. godine dobila je na javnom konkursu od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju skoro osam miliona dinara, odnosno 67.000 evra, za projekat „Preventivnim radom ka zdravim porodičnim odnosima“.

Nije poznato da li je i kako ovaj projekat sproveden, jer je policija po nalogu Višeg javnog tužilaštva preuzela dokumentaciju o ovom konkursu od Ministarstva.

Zbog ovog konkursa, protiv Šalić i drugih članova fantomske mreže Građanske inicijative i Jukom su podeli krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal prošle godine.

Šalić i druge organizacije iz ove mreže dobile su novac na konkursima od Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda tokom 2023. godine – Šalić je sredstva dobila za sprovođenje projekta „Prevencija diskriminacije osoba sa invaliditetom“.

Nije poznato koju sumu je dobila, niti da li je i kako i ovaj projekat sproveden, jer Grad Beograd ne objavljuje iznose koje dodeljuje na konkursima, a nisu odgovorili ni na pitanja i zahteve BIRN-a za pristup informacijama od javnog značaja koji bi novinarima omogućio uvid o dokumentaciju o ovom projektu.

Kompletan tekst pročitajte na sajtu BIRN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari