BIRODI pozdravlja najavu dr Milića o reosnivanju Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu: "Zahvaljujući SNS, LAF ostao prazno slovo na papiru" 1Lokalni antikorupcijski forum Niš: Privatna arhiva

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozdravio je najavu dr Dragana Milića, nosioca liste istoimene grupe građana, da će buduća vlast u Nišu kao prioritet imati borbu protiv korupcije, između ostalog i tako što će obnoviti rad Lokalnog antikroupcijskog foruma (LAF).

Dr Milić je u razgovoru za Danas kazao da će kada opozicija u Nišu formira gradsku vlast „vratiti nekadašnji LAF, ali mu dati izvršna ovlašćenja, naravno u skladu sa zakonom“.

„Prioritet broj jedan biće borba protiv korupcije, koja nam jede budžet, moral, zdravstvo, prosvetu, kulturu, sport…“, kazao je on.

BIRODI je u saopštenju podsetio da je ta organizacija osmislila i inicirala formiranje LAF u Nišu, samostalnog i nezavisnog gradskog tela, koje je nakon četvorogodišnje borbe za suzbijanje svih oblika korupcije u organima javne vlasti i lokalnoj samoupravi, postalo deo Nacionalne antikorupcijske strategije, a potom i Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Zbog svog aktivnog i autonomnog delovanja, niški LAF je u aktuelnom Modelu za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP) Agencije za sprećavanje korupcije preporučen kao “obrazac” za “način izbora, organizacije i rada” svih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji.

BIRODI pozdravlja najavu dr Milića o reosnivanju Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu: "Zahvaljujući SNS, LAF ostao prazno slovo na papiru" 2
Zoran Gavrilović: Foto Medija centar

„Međutim, zahvaljujući vlasti Srpske napredne stranke, a na štetu Niša i Srbije, LAF je u više od 100 gradova i opština, među kojima je i Grad Beograd, ostao prazno slovo na papiru. SNS je preko tri svoja gradonačelnika i u najvećim gradovima radila da onemogući rad LAF“, naveo je Zoran Gavrilović, programski direktor BIRODI.

Gavrilović je kazao da BIRODI „posebnu zahvalnost upućuje poslednjoj gradonačelnici Niša, Dragani Sotirovski, koja je sprečila obnovu i rad LAF, iako je nekada, dok je radila kao novinarka RTS, i sama bila članica tog tela“.

Kazao je da je onoliko koliko je značajna borba protiv korupcije koja se vodi na nacionalnom nivou, isto toliko važna takva borba na „lokalu“, gde se odvija život građana, a korupcija je najvidljivija.

Praksa LAF Niš pokazala je da borba protiv korupcije na lokalnom nivou može biti uspešna, dodao je.

BIRODI pozdravlja najavu dr Milića o reosnivanju Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu: "Zahvaljujući SNS, LAF ostao prazno slovo na papiru" 3
Opozicija u Nišu: foto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ

„Pokazana namera dr Milića je poslednja prilika da Srbija dobije sistem za borbu protiv korupcije koji se zasniva na građanskom i profesionalnom integritetu građana Srbije u državi gde je sistem za borbu protiv korupcije korumpiran“, naveo je Gavrilović.

Model Agencije za borbu protiv korupcije, inače, predviđa usvajanje LAP-ova do 30. juna 2017, a potom i izbor tela za praćenje primene ovih planova (LAF-ove), na osnovu Akcionog plana za pregovaračkog Poglavlje 23.

Niš je još 2011. godine, pre donošenja Modela Agencije, usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, u okviru projekta BIRODI, koji je idejni inicijator izrade ovakvih planova, a koji je unekoliko drugačiji od ovog dokumenta Agencije.

BIRODI pozdravlja najavu dr Milića o reosnivanju Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu: "Zahvaljujući SNS, LAF ostao prazno slovo na papiru" 4
Dragana Sotirovski: Foto: B. Ljubisavljević

Krajem 2013. godine, na javnom konkursu, izabrani su prvi članovi LAF, samostalnog i nezavisnog gradskog tela čiji je prioritet bio da “brine” o primeni Plana.

Članove LAF birala je Komisija, u kojoj su bili predstavnici nevladinog sektora, medija i Agencije, a gradska vlast nije imala nikakav upliv u konkurs i izbor.

Gradonačelnica Sotirovski bila je članica ovog tela kasnije, od 2015. do 2017, a pre političkog angažmana i članstva u SNS.

LAF je u julu 2017. godine doneo odluku o samoraspuštanju, pošto je Model LAP predviđao da retke lokalne samouprave koje već imaju LAP i antikorupcijsko telo, a u koje je spadao Niš, treba da usvoje nove planove i izaberu nova tela.

U kabinetu gradonačelnice kazali su za Danas da se usvajanje LAP „očekuje“ do kraja 2022, nakon čega će biti izabrani članovi Tela za praćenje primene tog plana (LAF), ali to se do danas nije dogodilo.

GIK odbacuje i odbija prigovore opozicije

GIK je 3. juna saopštila privremene rezultate, na osnovu obrađenog kompletnog izbornog materijala sa 197 biračkih mesta, po kojima su koalicija oko SNS i opozicija osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada.

Ovakva odluka je značila da naprednjaci mogu formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom, koja je dobila jedan mandat.

GIK je u toj odluci navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni-Nada za Niš“ i Kreni- promeni po dva mandata.

U niškom SNS su nakon toga zvanično proglasili pobedu svoje liste „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ i najavili formiranje lokalne vlasti sa Ruskom strankom.

Opozicija je takođe proglasila pobedu, pozivajući se na zvanične podatke GIK da su njihove četiri liste- GG Dr Dragan Milić, Biramo Niš, Kreni- promeni i Ujedinjeni- Nada za Niš, dobile 3332 glasa više nego koalicija oko SNS i Ruska stranka zajedno.

GIK je najavila da će danas nastaviti rad po prigovorima opozicije na regularnost izbora, kojih je 35.

Prema dostupnim podacima, ona je sinoć i danas odbacila 19 i odbila četiri prigovora opozicije.

GIK je u obrazloženju navela da odbacuje 17 prigovora koalicije „Biramo Niš“ jer su „nerazumljivi“, a dva prigovora pokreta Kreni- promeni jer su „nepotpuni“.

Četiri prigovora GG „Dr Dragan Milić“ odbijena su jer „ne postoji pravni osnov, a ni razlog sa se usvoje i izmene zapisnici o radu biračkih odbora“, uz navođenje argumentacije da navodi podnosioca prigovora „nisu nedvosmisleno utvrđeni“ ili da „nemaju uticaja na utvrđivanje rezultata glasanja“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari