Biserko: Beograd bi nekakav sever Kosova i u Crnoj Gori

Sagovornici iz Podgorice i Beograda za Danas o razlozima zbog kojih poglavar SPC daje ekstremne izjave o crnogorskoj državi

Ostavite komentar


  1. Građani Srbije bi da naš narod ima pravo na jezik i pismo pre svega u C.Gori i na osnovna ljudska prava.Ali vi kao jedan “ tzv.borac za lj.prava“ trebalo bi da vidite da to naš narod nema. Obzirom da ste vi osvedočeni neprijatelj mog naroda meni je barem jasno zašto to ne vidite.Samo se pitam šta radi tužilac u ovoj zemlji kad juče Suljo a danas Biserko rovare po na našoj zemlji? Pritom sadašnju vlast smatram najgorom za svojih 49 g kao i sadašnjeg Patrijarha, ali ovo nema veze sa tim ko je na vlasti.Svi moramo da se borimo za naš narod u dijaspori.

    1. Ljudska prava imaju pojedinci, a ne narod. A ta cela vaša borba, kao za narod, nas je dovela do toga da taj isti „vaš“ narod (i pojedinci u njemu) nemaju leba da jedu. Internet patriote.

      1. U Crnoj Gori nemaju pojedinci svoja prava a to je srpski narod.

      2. Ali zato Albanci u Makedoniji moraju da imaju sva moguca prava u Makedoniji,koja Srbi u CG ne smeju ni da pomisle da treba da imaju i Zaev je heroj,dobar politicar i strateg sto je napravio dogovor sa Albancima,jel tako?!Secate koje je bilo opravdanje za teroristicku pobunu na Kosovu koje ste vi i slicni davali…Srbija nije integrisala Albance.Sta cemo sada kad CG odbija da integrise Srbe…Da im damo oruzje je jedino legitmno ako odna izgleda.

  2. Za razliku od crkve,sadasnji politicari se ne bave takvim teorijama .

  3. Ви у Данасу сте можда и превише демократични када свакаве којештарије објављујете. Сви Срби у Србији треба да помогну Србима у Црној Гори, који трпе последице грађанског рата од 1941-1944, дан данас. Никада Срби у Србји не треба да заборораве на Србе из Црне Горе који су дали животе у Мојковачкој бици. Једна од најбољих реченица које је говорио Вук Драшковићм на митинзима деведесетих је да је Црна Гора српска Спарта. Спартанци не дајте да вас надјача лаж и тиранија, збијте се и будите сложни, само тако ћете спасити и себе и друге, и своју државау.коју сте одувек имали, и своју веру и свој језик, и своје писмо, и своју нацију. Не продајте веру за вечеру НИКАД..

  4. Postovana gospodo Srbi nista mi Crnogorci ne trazimo od vas osim da vam pokazemo da je Crna Gora postojala I prije 1918 Kazem ovo zato sto vi citajuci knjige vasih kvazi istoricara koi su vam formirali nazalost svijest da znate sve o Crnoj Gorui onako kako to treba srpskoj hegemoniji Postovana gospodo do prije 1918 I nesrecne Podgoricke skupstine u Crnoj Gori je bilo najvise 35 srba Od Podgoricke skupstine koju je organizovao Pasic Crna Gora je okupirana zarobljena drzava do 2006 Zabranjena nam je nasa sveta CPC nase Pismo nas grb nasa zastava Cutali smo jer smo znali da vjecna borba Crnogoraca za slobodu ce kad tad pobijedit I gle cuda pobijedismo Postovani komsije mi nista ne uzimamo vasoj svetosavskoj ili kako se sad vec zove crkvi samo vracamo stanje kakvo je bilo prije 1918 Odnosno vracamo nase svetinje drzavi Crnoj Gori koja ima titular a ona CPC ciji su to bili objekti prije dolaska vase crkve svetosavske Niko svetosavskoj crkvi nece uzeti nista sto je sagraduila u Crnoj Gori pod uslovom da plati komunalije I porez drzavi u kojoj posluje Postavani komsije vasa crkva je zloupotrebila Crnogorski ANTIFASIZAM sjetite se drzala je pomen vasem fasistickom vodji Mihajlovicu Nemamo mi nista protiv slavite vi vase fasiste ali kuci kod vas koliko vas volja to je vas izbor ali ne u Crnoj Gori nikad vise I na kraju trazimo prava za Crnogorsku nacionalnu manjinu prava koje uziva Srbijanska nacionalna manjina u Crnoj Gori

    1. @Gojovic milovan

      Pravi si Milov pionir za primer. Mora da su tvoji a i cika Milo mnogo ponosni na tebe. Imas i pionirsku maramu i sve?

    2. Niko ne spori da je postojala Crna Gora pre 1918.god,a sama Mojkovacka bitka,Podgoricka skupstina i ujedinjenje se nikada ne bi desili da nisu imali snazno uporiste i podrsku u narodu Crne Gore,koji su sa 90% bili Srbi.Posto ste prihvatili princip da se po geografskom odredjennju stvaraju nacije,onda i Bokeljani treba da budu narod.No,ja ne sporim,budite sta hocete.Ali nemojte onda da se pozivate kako strasna srpska hegemonija vam ne da budete ono sto zelite 100 godina,a ovamo da negirate onima koji hoce da ostanu Srbi da to i budu.

  5. Da ponovim u nadi da ćete mi objaviti ovaj komentar. Svi građani Crne Gore koji su Albanci, Bošnjaci, Hrvati i Kosovari imaju pravo na dvojno državljanstvo jedino Srbi ne. Oni Crnogorci koji imaju srpsko državljanstvo pod udarom su zakona, mogu se uhapsiti i proterati. Izbeglice sa KiM nemaju status interno raseljenih lica i ako su svi listom rođeni u CG ali ni status izbeglica i ako je CG priznala R. Kosovo već su stranci. Što se tiče crnogorske crkve kanonski priznate crnogorsko – primorskoj mitropoliji se ne može staviti u istu ravan sa pojedinim sektama i raskolničkim crkvama. Nije trn u oku Milove države SPC već manastir Ostrog koji pohode mnogi ljudi vernici svih konfesija kao i oni što se nadaju spasu celivajući mošti sv Vasilija Ostroškog i ostavljaju velike novce i darove koji su pod kontrolom SPC.
    Što se tiče nekakvog Severnog Kosova u CG to ne rade Srbija i Srbi već Milova država koja je investiciono, komunikacijski potpuno zapostavlja Sever Crne Gore od Kolašina do granice sa Srbijom i umesto da sever bude razvijeni ji deo države kao svuda u svetu Severna Crna Gora je najnerazvieniji sa propalom infrastrukturom i industrijom samo zato što se Vasojevići i Kuči izjašnjava ju kao Srbi.

  6. Ja mislim da mnogi u Srbiji imaju teritorijalne pretenzije prema svim susednim drzavama, ukljucujuci Madjarsku i Rumuniju.
    Osim toga, Srbija se nikako ne odrice Jugoslavije, sto predstavlja jos jednu opasnost za medjunarodni mir.

    1. To je zamena teza…Istorija je potvrdila da je velika Srbija ustvari samo alibi i paravan za veliku Hrvatsku i veliku Albaniju.U ovom slucaju za ovu drugu.Posto kada Srbi traze svoja prava u Crnoj Gori koja su imali vekovima to je nedopustivo nacionalisticki,ali kada Albanci zele u Makedoniji takva ista prava to je onda demokratski i to je borba za gradjansku Makedoniju.

  7. Ovome bih dodao i ljjutnju predsednika Srbije na one koji su „dozvolili“da Crna Gora „ode“,kao da se radi o mesnoj zajednici,a ne o državi koja je imala samostalnost,istoruju,kultura i po Ustavu iskoristila svoje pravo kao i druge republike.Takav odnos je ponižavajući,hegemonistički i ne vodi dobrim namerama,kao da se vraćaju devedesete(pod plaštom zaštite srpskog naroda?).

  8. Овековечени мрзитељ Срба и Србије нам прича неке бајке . Нећемо ми никакву аутономију јер је Косово и Метохија саставмни део Србије бар за нас поштене и слободоумне Србе који нису као неки “ продали веру за вечеру“ улизујући се западним менторима .Али не брините се Бисерко ,свако дође на своје и свачији грех ће се преиспитати, јер од Бога и истине још нико није побегао.

  9. SPC je samo deo Sluzbe i nista drugo.
    Mislim da je izjava ministra koji je u slobodnom vremenu sluzbenik ruske ambasade ocekivana.
    I na kraju, mislim da Srbija ne ume drugacije nego ovako – nikako !!!

  10. Sonja Biserko predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, stala u odbranu Mila Djukanovica, coveka koji u poslednjih 30 godina ima apsolutnu vlast u Crnoj Gori. Sta je sledece hoce li stititi dozivotnog vladara Crne Gore i od opozicije koju proganja i zatvara.

    1. Milo smeta. Radi se o ljubomori , Srbija takvog nema na žalost. Za Crnu goru je uradio mnogo. Crna gora ide napred, a Srbija tone. Zato ovim kritičarima Milo ne valja. Samo uvrede, mržnja i bolesna ljubomopra ništa više.

  11. Slazem se sa stavom gospoje Biserko.Srbijanski „SANU“ se usutio,ostala je samo ‘spc’,na kursu politike iz devedesetih, po zlu poznatog dvojca-Milosevic-Seselj(sps+srs),tj.’cuvene’ recenice-„gde ima Srba,to su srpske zemlje“,pa tako treba i tumaciti ovu izjavu poglavara ‘spc’.Zabrinjava ‘mlaka’ reakcija drzave Crne Gore i njenih zvanicnika!

    1. @usaf
      A sta drugi narodi nemaju tu politiku, „gde smo mi to je nasa zemlja? Zar nije tako nastala Hrvatska, Federacija u BiH i zar nisu kosovski Albanci na tom konceptu otcepili deo suverene drzave i samoproglasili nekakvu „nezavisnost“? Zar nisu na tom principu makedonski Albanci trazili prvo „iliridu“ a sada se zadovoljili podelom Makedoniej po etnickoj liniji i kontrolom Makedoniej iako ih ima 0ko 20% stanovnistva? Zar to nije princip Albanaca iz tzv. „presevske doline“? Iz koje godine je ta i takva politika Albanaca? Iz kog veka? Ili hoces da kazes da su likovi kao sto su Taci ilI Haradinaj nesto bolji od Dacica ili Vucica ili Seselja? Skini dete ruzicaste naocare kroz koje gledas svoje i malcice prosiri vidike posto su ti stavovi uparvo tipicni za 90-te.

      1. Pa,vidite gospon,Hrvata ima u Vojvodini(broj je smanjen posle posete ‘humanitarca’ Seselja),Bosnjaka ima u oblasti Sandzaka,ali NISU napali Srbiju,kao sto su to vasi Srbi uradili u Hrvatskoj i BiH,pod plastom ugrozenosti.Sto se tice Kosova,tamo ste ljudima na silu ukinuli autonomiju i postavili svoje poslusnike.Pakleni plan u reziji ‘SANU’,SPC’ i ruskog ‘kgb’,dok su partije sps i srs bili glavni ‘izvodjaci radova’.Sve republike-od Vardara do Triglava se slazu i upiru prstom u Srbiju,kao glavnog i krvavog rasturaca SFRJ!U prilog ovome govore brojne cinjenice i dokazi!!!

        1. Ozbiljno isprani mozak. Ali ozbiljno. Hrvata ima manje u Srbiji nego ranije a sada uporedite koliko je manje Srba u Hrvatskoj, krenimo od stanja pre II svetskog rata pa do danas. Da li u Srbiji bilo logora za Hrvate kao sto je Jasenovac? Da li je bilo organizovanog etnickog ciscenja kao sto je „oluja“? I onda imas obraza da se javljas i izigravas moralnu gromadu? Na Kosovu su Albanci pod plastom „ugrozenosti“ napali drzavu na cijoj teritoriji zive. Srbija nije ukinula nikakvu autonomiju nego „drzavu u drzavi“ na Kosovu i na to je imala svo pravo. Uostalom, krajnje je licemerno da se albanski separatizam pravda „ukidanjem autonomije“ a istovremeno se negira pravo Srba da imaju cak i nekakvu zajednicu opstina koja ne bi imala ni deseti deo prava koje su Albanci imali cak i u“ukinutoj autonomiji“. Po kom osnovu Albanci imaju prava na „drzavu“ a Srbima se zabranjuje RS, autonomija u Hrvatskoj ili zajednica opstina na Kosovu ili zastita osnovnih prava u Crnoj Gori? Sada je 2018. godina, vreme vam je za apdejt, ovo mantarnje o SANU, ovo izigravanje nevine zrtve, ovo tepanje sovinizmu sopstvenog naroda je vec davno prevazidjeno. A to sto ujedinjeni sovinisti regiona upiru prstom u Srbiju kao jedinog krivca, koga zanima.

        2. @usaf
          Tvoji komentari pokazuju jedno veliko neznanje i jednostranost u vezi ratova na prostoru bivse Jugoslavije. Narocito su neshvatljivi ovakvi stavovi danas, kada se ima jako puno izvora informacija i kada je taj prvobitni nacional-sovinisticki zanos trebao vec da splasne. Ovakvo rezonovanje je moglo biti prihvatljivo pre nekoliko decenija kada nije bilo ni interneta niti mogucnosti da se sazna i nesto vise od sluzbene, narcis-naci, ratno-huskacke propagandisticke verzije. Danas trabunjati iste stvari kao i pre dve, tri decenije pokazuje jednu mentalnu lenjost ili intelektualnu hendikepiranost koja ne dozvoljava da se dodje do jednog objektivnijeg i istinitijeg gledista koje bi podrazumevalo i svest o odgovornosti sopstvenog naroda.

          1. Pa,mozete vi u Srbiji jos dugo da vrsite nekakve analize,na osnovu ‘filovanih’ informacija,koje vam serviraju,ali…kako rekoste „ratno-huskacke,propagandisticke verzije informacija“-e za ovo pitajte vaseg sadasnjeg predsednika,a u to vreme ministar za informisanje Vucica,on je za te verzije Expert!Poslusajte samo neke njegove govore,istupe u to vreme,ili pogledajte stampu,tv dnevnike i valjda cete razumeti i promeniti misljenje!PS.-Za takve nevernike,poput vas,nije losa ideja,da se organizira posjeta gradovima-od Vukovara pa sve do BiH,da vidite stepen unistenja i razaranja,koje ste napravili!Sto se tice Kosova,tamo su citava Albanska sela nestala sa lica zemlje!Najgore je sto vi nastavljate tu politiku iz devedesetih.Evo,sada ste u losim odnosima sa Kosovom,Crnom Gorom,Makedonijom,BiH,opet Hrvatska…Dokle vise????

        3. @usaf
          Albancima nije ukinuta autonomija nego je autonomija svedena na razumnu meru. Ali Albanci su ipak imali nekakvu autonomiju za razliku od Srba u Hrvatskoj koji nisu imali nikakvu autonomiju ni posebnu teritorijalnu jedinicu iako su Srbi od strane Hrvata pretrpeli neuporedivo vece zlocine i krsenja ljudskih parava. Spomenimo samo sta se desavalo Srbima za vreme NDH.

        4. Predlazem ti da ovu spiku ostavis za diskusiju sa drugarima dok ispijate pivu ispred samoposluge uz aralaukanje Thompsona u pozadini To je taj nivo.

        5. Vidis kako spinujes…Na Kosovu nije ukinuta autonomija nego je stavljena pod pravno politcki poredaak Srbije.A kako bi se to moglo svidjati onima koji su jos 60ih trazili „Kosova republika“,tako su i pruzali tihi otpor napustanjem institucija.Drugo,nije srpski narod napao Hrvatsku,to cak nema ni u jednoj presudi Haga,nego ste vi ukinuli Srbima vekovima stecena prava.A to koliko su je napali govori ccinjenica da su na prvim izborima 90% njih glasali za SDP,a ne za srpske stranke.Problem je sto vi niste hteli gradjansku drzavu jer ste znali da bi u njoj Srbi morali biti u svemu jednakopravni sa Hrvatima.Vi ste hteli jednostavno ustasku drzavu,drzavu iskljucivosti,da zavrsite ono sto ste poceli 1941.god.Zato ste prvo sto ste uradili nakon dolaska Tudjmana,porusili sve antifasisticke spomenike,koji su vas decenijama iritirali jer vas podsecaju da ste ipak 1945. god bili zaustavljeni.

    2. @usaf

      Kladim se da ti je omiljeni „pjevac“ onaj Thompson i da znas sve njegove pesme napamet? Kao sto znas napamet i sav politicko-promidzbeni program iz 90-tih proslog veka? Hahahahahahaa.

  12. Uz izvinjenje osobama sa invvaliditetom, mislim da neko sa telesnim i duševnim problemima bi morale da se bave sobom isključivo. Ovakav moralni i telesni deformitet jedino u Srbiji može da se nesmetano bavi stranim interesima i to ne za mali novac ali bi morala da se zapita zaštu u drugim divšim članicama jugoslavije takav angažman nije moguć, bolje da se pozabavi tim problemom.

  13. Na žalost Srbija nikako da se nađe sama sa sobom. Srpska nacionalna elita opterećena ličnim bogaćenjem nije u stanbju definisati srpske nacionalne interese, a naročito nije u stanju definisati što ej svoje što je tuđe. Srba u Crnoj Gori nikad nije bilo, pa ih neće ni biti. Ona šaka sirotinje namamljena šakom dinara i čašću koju ne zaslužuje, ne predstavlja niti Crnogorced, niti Srbe. Nečasno se srpska nacionalna elita odnijela prema saveznicima i narodu koji nikad ništa nažao Srbima učinio nije, pa će svakako doći i zaslužena nagrada od više sile, a izgleda već dolazi.

    1. Ma nije valjda da je Turska falsifikovala sve popise stanovnistva,na kojima su se izjasnjavali kao Srbi…?!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.