Biserko: Bez prisustva SAD ne očekujem dogovor Kosova i Srbije 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je danas da ne očekuje dogovor Kosova i Srbije bez prisustva Sjedinjenih Američkih Država.

Ona je uoči današnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu ocenila da EU treba da zauzme drugačiji pristup prema Srbiji.

„Ovaj pristup je bio veoma miran, ali ne vidim nikakvu promenu u pogledu EU integracija“, rekla je Biserko na tribini „Budućnost dijaloga Kosova i Srbije: mogućnosti za novu dinamiku i uticaj izbora u EU i SAD“ koja se održava u Prištini.

Ocenila je da su Srbi na severu Kosova ostavljeni u uverenju da je podela moguća i da im je zato sada „teško prići“.

Po njenim rečima, civilno društvo na Kosovu treba da smisli strategiju postepenog približavanja srpskoj zajednici kako bi se odvojila od Srbije.

„Možda bi trebalo da postoji međunarodni fond koji bi bio instrument za privlačenje integracije srpske zajednice na Kosovu i otvaranje ekonomskih mogućnosti u cilju prekida njihove zavisnosti od Beograda“, rekla je Biserko.

Dodala je da dijalog Kosova i Srbije treba dovesti do nivoa da neće biti etničkih podela.

„Protivila bih se argumentaciji Srbije da Zajednica srpskih opština ima prioritet u dijalogu. Etnička podela se pokazala nefunkcionalnom u Bosni. Ovo treba dovesti na nivo da ne bude etničke podele“, ocenila je Biserko.

Ona je kazala da se nada da će Kosovo postati član Saveta Evrope pre formiranja ZSO jer bi to, po njenim rečima, bila garancija za osnivanje Zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari