Biserko i Čanak obavestili Kurtija da Beograd planira preseljenje Srba sa Severa u Rašku, traže mu da to spreči 1foto: Kosovska Vlada

Beograd planira preseljenje Srba sa Kosova, posebno sa Severa u rašku oblast, gde se grade kuće i stanovi za njih. Ovo tvrde Sonja Biserko i Nenad Čanak koji su, prema saopštenju kosovske vlade obavestili Aljbina Kurtija, zatraživši od njega da pokuša da spreči takav scenario.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ugostio je u nedelju predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonju Biserko, suosnivača i te bivšeg lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka, kao i profesora i direktora Centra za humanitarni dijalog – Marka Baškina.

„Razgovarano je o situaciji i dešavanjima u regionu Zapadnog Balkana, o volji i šansama za integraciju u EU i NATO, a posebno o odnosima Kosova i Srbije, istoriji i aktuelnostima, kao i perspektivama za budućnost“, navela je vlada u uvodu, a potom saopštila i:

„Biserko, Čanak i Baškin su tokom sastanka obavestili premijera da se priča da zvanični Beograd planira preseljenje kosovskih Srba, posebno onih sa severa, u Sandžak, gde se, kako kažu, grade kuće i stanovi za njih. Oni su apelovali na premijera Kurtija da pokuša da spreči takav scenario“.

A šta im je Kurti na to kazao, iz saopštenja se ne vidi osim da je „ponovio značaj demokratije, vladavine prava i jednakosti za sve građane Kosova, a posebno uključenosti srpske zajednice u sve aspekte privrede i društva“.

U odi o demokratiji i savremenosti, vlada navodi dalje:

„Premijer je obavestio svoje goste o pravima koja uživaju nevećinske zajednice u Republici Kosovo, kao i o naporima koje Vlada čini da poveća mogućnosti za ove zajednice u mnogim oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje i njihova bezbednost“.

Dragim gostima iz Srbije, Kurti se zahvalio na posvećenosti „izgradnji mostova mira i saradnje i dobrosusedskih odnosa u regionu“ – „ovih evropskih principa koji su prihvaćeni i oličeni u našoj Republici“, saopštava vlada u Prištini.

Poseta rado viđenih gostiju u Prištini, usledila je u jeku najnovijeg talasa kritika zapadnih zvaničnika u Prištini, uz NATO i EU o novim nekoordinisanim akcijama vlade uz, kako je to navela ambasada SAD, „stalnu vladinu instrumentalizacija Kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija“, sa izdvajanjem zabrinutosti za srpsku zajednicu ovog puta.

U petak su u još jednoj sinhronoj akciji kosovskih bezbednosnih organa, u sve četiri opštine na Severu, zatvoreni objekti u kojima su funkcionisale preostale institucije Republike Srbije, pre svega opštinske službe, ostatak od onog što nije zatvoreno pre godinu dana.

Na sličan način ranije u avgustu zatvorene su i Pošte Srbije, prethodno i preostale finansijske institucije RS. Pre toga, ukinut je promet dinara, preregistrovana su vozila sa KM na RKS, poništene srpske vozačke dozvole, a više od godinu dana traje zabrana uvoza srpske robe.

Uz napuštanje kosovskih institucija pre dve godine, sa zatvaranjem ovih srpskih u kojima su mahom bili zaposleni Srbi, procene su da je na hiljade ljudi na Severu sada ostalo bez svojih fizičkih radnih mesta.

(Nakon objavljivanja našeg teksta, Mark Baškin je kontaktirao redakciju Kosseva, uz izjavu o dve korekcije saopštenja Vlade Kosova, da nije on ništa govorio o preseljenju, te da nije direktor Centra, već viši savetnik. O tome u posebnoj vesti.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari