Bislimi: Srbiju je zanimala samo Zajednica opština sa srpskom većinom 1Printskrin Kosovo online

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi rekao je večeras da je tokom sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, Srbiju zanimala samo jedna tačka osnovnog sporazuma za put normalizacije odnosa, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Jedina tačka dnevnog reda oko koje smo morali da napredujemo bila je rasprava o finalizaciji plana redosleda. Ali Petkovića je zanimala samo jedna tačka koja je podrazumevala usvajanje evropskog nacrta statuta (ZSO)“, kazao je Bisljimi novinarima nakon završetka sastanka, prenosi koha.net.

Prema njemu predstavnik Srbije je rekao da se može razgovarati o drugim tačkama, nakon što se krene dalje sa implementacijom ZSO.

„Kosovska strana je imala predloge za svaku tačku, a važno je da se osnovni sporazum prihvati u potpunosti. Plan sekvenciranja treba da bude sveobuhvatan, jer ne možemo dizajnirati 10 planova sekvenciranja“, kazao je Bisljimi.

Dodao je da je Lajčakov zahtev da do 18. jula obe strane pošalju pisane komentare na ovaj sporazum, a predlozi će biti poznati obema stranama, „što će pokazati da Srbija neće poštovati sporazum“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari