Bisljimi i Petković sutra u Briselu, Stano: Logična posledica pregovora bilo bi priznanje Kosova 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Portparol Evropske unije Peter Stano kazao je da će se glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi sastati sutra u Briselu sa glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem na sastanku koji je inicirao specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, a da prioritet i agendu određuje „najveća hitnost početka primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa dve strane“, prenosi Juronjuz.

„Mogu da potvrdim da će sutra biti sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, kao što je to najavio i visoki predstavnik u sredu prošle nedelje posle sastanka na visokom nivou predsednika Vučića i premijera Kurtija. A prioritet i agendu određuje najveća hitnost početka primene sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga šta će biti glavna tema sastanka, prenosi portal Kosovo Online.

Na pitanje drugog novinara da li je to što pet zemalja članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova u skladu sa ciljem Sporazuma o normalizaciji odnosa, Stano je naglasio da je cilj dijaloga Beograda i Prištine normalizacija odnosa i da je EU dat zadatak da, kao posrednik, radi na tome da pomogne dvema stranama da ostvare normalizaciju odnosa.

„Tu nema nikakvog priznanja, ali bi, naravno, logična posledica normalizacije bilo priznanje. Ali to je nešto daleko kasnije u procesu“, rekao je Stano.

On je dodao da će pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova doneti svoje odluke na osnovu onoga što smatraju potrebnim i relevantnim, ali je naglasio da to nije pitanje koje se rešava u okviru dijaloga.

„Zadatak je normalizacija odnosa“, ponovio je Stano i dodao da će, na kraju, same strane definisati šta smatraju pod normalizacijom odnosa i šta će biti njene posledice kada stignu do toga, uz pomoć EU.

Stano je ponovio da je mandat EU u okviru dijaloga da radi na pružanju pomoći Beogradu i Prištini da normalizuju odnose.

Kako prenosi Koha, Bisljimijev savetnik Klisman Kadiu je rekao da se očekuje da će teme razgovora biti napredak dijaloga, primena Osnovnog sporazuma i Ohridskog aneksa, kao i ocena drugih tehničkih sporazuma i mere njihove implementacije.

„Kosovo ostaje konstruktivno i pozitivno angažovano u procesu koji je, protiv naše volje, praćen blokadama i čestim odbijanjima sa druge strane. Sporazume treba u potpunosti primeniti i pristup treba da bude jednak za obe strane“, naglasio je Kadiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari