Bisljimi: Još nema odluke o održavanju srpskih izbora, Vlada Srbije nije poslala zahtev 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO

Zamenik premijera Kosova zadužen za dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je danas da kosovska Vlada još nije donela odluku o održavanju predsedničkih i parlamentarnih na Kosovu, raspisanih u centralnoj Srbiji za 3. april i dodao da se i dalje čeka zahtev srpske Vlade za njihovo održavanje.

Besljimi je rekao je da su do sada prihvatili samo nekoliko modaliteta država Kvinte i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u vezi sa organizovanjem tih izbora na Kosovu.

„Što se tiče izbora Srbije, predsedničkih i parlamentarnih 3. aprila, postojala je odluka i postoji odluka Vlade Srbije da se ti izbori organizuju na Kosovu. Takođe je bilo zahteva iz Kvinte i OEBS-a da se vide modaliteti u okviru kojih se ovi izbori mogu održati. Vlada Kosova je bila i ostaje spremna da pomogne Vladi Srbije da građani Kosova sa dvojnim državljanstvom učestvuju i glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji kroz najbolju praksu zemalja OEBS-a“, kazao je on.

On je na sastanku parlamentarne komisije za spoljne poslove rekao da se čeka da srpska strana uputi zahtev za održavanje izbora na Kosovu.

„Do danas smo naišli na nespremnost srpske strane da sledi ovu praksu. Država koja želi da organizuje izbore treba da se obrati vladi zemlje u kojoj želi da organizuje izbore i zatraži da se oni održe. Ovo se nije desilo. Zahtev se upućuje instituciji koja odlučuje. Shodno tome, za sada čekamo zahtev Vlade Srbije. Bilo je predloga mogućih formulacija, ali nije bilo zahteva Vlade Republike Srbije“, naveo je on.

Komentarišući izjavu portparola Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Petera Stana da EU žali zbog odluke Kosova da odbije predlog Kvinte da građani Kosova glasaju na izborima raspisanim u centralnoj Srbiji, Bisljimi je naglasio da su ti navodi Petera Stana netačni i podsetio na stav Vlade Kosova da je održavanje tih izbora bez odobrenja Prištine neustavno.

„Mislim da ima nekih netačnosti u izjavi. Nismo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neustavno, ali smo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu bez odobrenja kosovskih institucija neustavno. Mislimo da je u prošlosti i za ovo postojala saglasnost i konsenzus, izbori Srbije na Kosovu do sada nisu bili ustavni“, rekao je on.

Govoreći o modelu koji su predložile države Kvinte, Bisljimi je rekao da je to pokušaj da se izbegnu kršenja Ustava počinjena tokom održavanja srpskih izbora na Kosovu poslednjih godina.

„Napor država Kvinte je bio da pronađu modalitet koji onemogućava kršenja Ustava kojeg je ranije bilo. Danas je 22. mart i 3. april je za 11 dana, a Vlada Kosova nije mogla da odgovori na zahtev koji nije došao od Vlade Srbije“, naglasio je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari