Besnik Bisljimi foto privatna arhivafoto: privatna arhiva

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi ocenio je da prepreka za članstvo Kosova u EU nije Srbija, već pet evropskih zemalja koje ga ne priznaju, prenosi Ekonomija onlajn.

„Srbija nam nije prepreka, Srbija ima svoje probleme sa evropskim integracijama. Godinama nema otvorenih poglavlja. Najveća prepreka su pet zemalja nepriznavača koje još ne dozvoljavaju konsenzus u okviru Saveta, što zahteva slanje upitnika Evropskoj komisiji kako bi se procenila sposobnost Kosova da započne proces integracije ili da dobije status kandidata. Čak i unutar Komisije postoji frustracija što se ovaj konsenzus još ne postiže“, rekao je on, prenosi Kosovo online.

Bisljimi je danas podneo izveštaj Komisiji za evropske integracije u kome se navodi da je Kosovo spremno da dobije status kandidatata za članstvo u EU.

Objasnio je da je Kosovo trenutno na mnogo višem nivou za dobijanje tog statusa u odnosu na zemlje u regionu.

„Moramo biti jasni, proces integracije oslobađa više fondova EU, ali to ne znači da se odlaže da mi koji radimo na implementaciji agende i samim tim smo mnogo spremniji od svake zemlje Zapadnog Balkana u trenutku kada je dobila status kandidata. Mi sprovodimo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) od 2016. godine i pre nego što ćemo dobiti status kandidata dok su neke druge zemlje dobile status kandidata samo tri nedelje nakon što su počele da primenjuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, to nas stavlja u mnogo napredniju poziciju“, rekao je Bisljimi.

On je ocenio da je Kosovo u nepravednom položaju u odnosu na druge kandidate za status članice EU i to opisao sa trkom na 400 metara koja je za Kosovo “trka na 600 metara sa preponama”.

“Kosovo bi čak i sa preprekama bilo možda prva ili druga zemlja sa Balkana koja može da dobije status članice EU, ali je, nažalost, trka za Kosovo nije ista. Trka drugih zemalja je, na primer, trka na 400 metara, Kosovo ima trku na 600 metara čak i sa preponama“, izjavio je Bisljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari