Bisljimi: Želimo da pokažemo da je Kosovo spremno da napreduje ka Evropskoj uniji 1Foto: Twitter (profil @MiroslavLajcak)

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi objavio je danas na Tviteru da je evropskom komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju Olivera Varheljija obavestio o aplikaciji Kosova za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i da su spremni za proces zasnovan na zaslugama sa kredibilnom perspektivom budućeg pristupanja.

„Sa snažnom predanošću i koristeći sve kapacitete, želimo da pokažemo da je Kosovo spremno da napreduje ka EU“, naveo je Bisljimi.

Portparolka komesara Varheija, Ana Pisonero je potvrdila da se komesar danas sastao sa potpredsednikom privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem.

Kosovo je javno objavilo svoju nameru da podnese aplikaciju za članstvo u EU. Evropska komisija ne može to da komentariše. Prema evropskim dogovorima procedura za aplikaciju je jasna i kaže da Savet EU treba da je razmotri kada aplikacija bude podneta, rekla je Pisonero.

Danas ranije, portparol Evropske komisije Peter Stano objavio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučići i premijer Kosova Aljbin Kurti pozvani na sastanak.

Nekoliko puta smo rekli da će biti sastanka predsednika Vučića i premijera Kurtija. Visoki predstavnik Đozep Borelj već ih je pozvao da dođu u Brisel. Tačan datum sastanka biće najavljen u dogledno vreme, rekao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari