Bivša gradonačelnica Niša dobiće i naknadu štete zbog neiskorišćenog odmora: Podrška za odluku i iz opozicione GG "Dr Dragan Milić" 1Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

Odbor za aministrativna pitanja Skupštine grada Niša odlučio je da bivša gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, iz Srpske napredne stranke, dobije „naknadu štete za neiskorišćeni godišnji odmor“, čiji iznos „ne znaju“ ni članovi odbora, a ni ona sama.

Za ovakvu odluku glasao je i član Odbora Predrag Cvetković, šef pravnog tima grupe građana „Dr Dragan Milić“ koja je u kampanji na junskim lokalnim izborima nastupala kao opozicija, inače profesor Pravnog fakulteta.

Odbor je juče odlučivao i o koeficijentima zarada za novog gradonačelnika Niša Dragoslava Pavlovića i tri člana Gradskog veća, naknadama za rad za 11 funkcionera u Skupštini i Gradskom veću, naknadama štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora za Sotirovsku i još dvoje bivših funkcionera i naknadi plate za tri meseca za Dušicu Davidović, zamenicu gradonačelnice Sotirovski.

Svi ovi sadašnji i bivši gradski funkcioneri su pripadnici SNS.

Bivša gradonačelnica Niša dobiće i naknadu štete zbog neiskorišćenog odmora: Podrška za odluku i iz opozicione GG "Dr Dragan Milić" 2
Odbor za administrativna pitanja: Foto D. Alihodžić

Cvetković je glasao „za“ sve te odluke, dok je Ivan Jovanović, iz opozicione koalicije „Biramo Niš“, bio „protiv“, izuzimajući naknade za 11 funkcionera Skupštine grada i Gradskog veća, kada je bio „uzdržan“.

Izborne liste koje su u kampanji nastupale kao opozicione imaju tri predstavnika u sedmočlanom Odboru za administrativna pitanja, ali Milena Kostadinović, iz koalicije „Nada- Ujedinjeni za Niš“, nije prisustvovala sednici.

Bivša gradonačelnica Sotirovski je podnela zahtev za naknadu štete za neiskorišćeni godišnji odmor za ovu godinu 12. avgusta, na dan konstituisanja novog saziva Skupštine grada.

Ona kaže da joj po Zakonu pripada pravo na ovakvu nadoknadu stete i da nije jedini gradski funkcioner koga su nadležne službe podsetile na to.

Podseća da su pripadajuću naknadu za neiskorišćen odmor „dobile 2020. godine i brojne kolege funkcioneri koje ga nisu iskoristile“.

„I članovi Odbora iz redova opozicije su glasali za takvu odluku, među njima i uvaženi profesor Pravnog fakulteta, što znaci da opozicija nije bila za nepoštovanje zakona. Nisam tražila isplatu funkcionerskog dodatka za tri meseca, kao ni dodatnih 15 dana koji bi bili plaćeni dok se ne vratim kod starog poslodavca, na šta sam po zakonu imala pravo. Ne znam o kojoj se sumi radi kada je odmor u pitanju,  preračunava se srazmerno broju neiskorišćenih dana i prosečnoj plati“, kaže Sotirovski za Danas.

Cvetković iz grupe građana „Dr Dragan Milić“ navodi da je glasao za koeficijente za zarade gradskih funkcionera, kao i za naknade za njihov rad, naknade štete za neiskorišćene godišnje odmore i tromesečnu platu po prestanku funkcije „zato što su oni na to imali pravo po zakonu“.

„Oni su na to imali pravo po zakonu, ali to nema veze sa političkom stavom koji je Grupa građana kojoj pripadam iskazala na konstitutivnoj sednici Skupštine grada. Postoji pravna i politička borba. Ja kao profesor Pravnog fakulteta imam obavezu prema struci, a istovremeno imam obavezu i u politici. Ako sam napravio političku grešku, o tome će odlučivati grupa građana koja me je delegirala u Odbor“, kaže on za naš medij.

Bivša gradonačelnica Niša dobiće i naknadu štete zbog neiskorišćenog odmora: Podrška za odluku i iz opozicione GG "Dr Dragan Milić" 3
Dragan Milić i Predrag Cvetković: Foto GG Dr Dragan Milić

Član odbora iz „Biramo Niš“, Jovanović, pak, naglašava da je na sednici „pokušao da obori šest tačaka“, ali je preglasan.

Glasao je, precizira za Danas, protiv utvrđivanja koeficijenata za zarade gradonačelnika Pavlovića, njegovog zamenika, tri člana gradskog veća, sekretara i zamenika sekretara Skupštine grada, kao i protiv naknada štete zbog neiskorišnego godišnjeg odmora za Sotirovsku i još dva bivša funkcionera i naknade u iznosu tri mesečne plate za zamenicu gradonačelnice Davidović.

Bio je uzdržan, dodaje, prilikom glasanja o pravu na naknadu za rad predsednika Skupštine grada Igora Novakovića, iz Socijalističke partije Srbije, kao i njegovog zamenika, šest članova Gradskog veća, kao i predsednika Odbora za administrativna pitanja, Odbora za imenovanje i Odbora za mandatno- imunitetska pitanja, jer je „pravno tumačenje, koje je zatražio, bilo nejasno“.

Članovi pravnog tima „Biramo Niš“ su, inače, prethodno najavili da će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom zbog „nelegalnog“ izbora Novakovića za predsednika Skupštine, na konstitutivnoj sednici.

Jovanović dodaje da je na sednici zatražio da se saopšte iznosi zarada i naknada koje će primiti novi i stari gradski funkcioneri, ali da to nije učinjeno, pa ni on ne zna te iznose.

Najavljuje da će takav podatak zatražiti od nadležne gradske uprave.

Ni predsednik Odbora Branislav Stojković, sa liste „Aleksandar Vučić- Niš pre svega“, juče nije znao da kaže novinarima kolike će zarade i naknade primati funkcioneri.

Bivša gradonačelnica Niša dobiće i naknadu štete zbog neiskorišćenog odmora: Podrška za odluku i iz opozicione GG "Dr Dragan Milić" 4
Đorđe Stanković, šef odborničke grupe „Biramo Niš“: Foto privatna arhiva

„Ja u ovom trenutku ne znam tu cifru, nije me interesovalo koliki je iznos“, rekao je Stojković, dodajući da su odluke donete „u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o platama i naknadama“.

On je kratko kazao da je Odbor utvrdio da koeficijent zarade za aktuelnog gradonačelnika i predsednika Skupštine grada iznosi 9,40, a za članove gradskog veća- 7,80.

Novinari su naknadno saznali da osnovica koja se množi sa koeficijentom iznosi 16.379,77 dinara, te izračunali da će gradonačelnik Pavlović mesečno inkasirati 153.969,84 dinara, a tri člana gradskog veća po 127.762, 21 dinara.

Jedanaest funkcionera, na čelu sa predsednikom Skupštine Novakovićem, koji su stalno zaposleni van Grada, primaće 30 odsto od gradske zarade obračunate po utvrđenim koeficijentima.

Novaković će, tako, mesečno dobijati naknadu od oko 46.182 dinara, a šest članova Gradskog veća- oko 42.579.

Čelnici četiri liste koje su u kampanji nastupale kao opozicija- GG „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš“, „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i „Kreni- Promeni“, saopštile su u izbornoj noći da je „Niš slobodan grad“, te da je opozicija pobedila sa 3332 glasa više, što znači da u Skupštini grada, koja broji 61 odbornika, ima najmanje 31 mandat.

Oni su obećali da će „odbraniti izbornu volju građana“.

Gradska izborna komisija im je „priznala“ da imaju, čak, i 3350 glasova više, ali je odlučila da u Skupštini grada koalicija oko SNS ima 30 mandata, četiri opozicione liste takođe 30, a Ruska stranka jedan mandat.

Ovakva raspodela mandata omogućila je SNS-u da uz pomoć jednog odbornika Ruske stranke formira vlast u gradu.

Koalicija „Biramo Niš“ i GG „Dr Dragan Milić“ podnele su brojne prigovore GIK-u i žalbe Višem sudu u Nišu zbog neregularnosti na izborima, ali su sve one odbačene ili odbijene.

„Biramo Niš“ je nedavno podnela žalbu Višem sudu i zbog potvrđivanja mandata jednom odborniku koalicije oko SNS, koje je, kako su ocenili, omogućilo donošenje niza nelegalnih odluka na konstitutivnoj sednici.

Bahatost

Bivša gradonačelnica Niša Sotirovski kaže da je „najbučniji u javnosti“ protiv njenog zahteva da dobije naknadu štete za neiskorišćeni odmor „samo onaj ko ne vidi svoju bahatost, pa i danas kao član lokalnog parlamenta ćuti o naknadi privatnim vrtićima njegove majke iz lokalnog budžeta, koja od 2019. godine iznosi gotovo dva miliona evra“.

„To je bahatost!“, ocenjuje Sotirovski, komentarišući izjavu Đorđa Stankovića, narodnog poslanika i šefa odborničke grupe „Biramo Niš“ u Skupštini grada, da ovakav njen zahtev predstavlja „bahatost i sramotu“, ukoliko se ima u vidu „šta je sve radila“.

„Sotirovski je tražila naknadu, koja verovatno neće biti velika, ali je sramna nakon svega što je radila, pre svega mislim na korupciju- od stana za njenog zeta do krivičnog postupka protiv nje zbog ispumpavanja novca iz gradskog budžeta, za šta je ubunjivač iz gradske uprave podneo dokaze. Kod ljudi iz SNS je, uopšte, prisutno da šta god im se da, oni traže još više. Tako im nije dovoljno ni četiri godine potpuno autonomne vlasti, kada su radili šta su hteli, nego im treba i naknada štete za odmor. Bilo bi lepo kada to bila i naknada za njen odlazak u političku penziju“, kaže Stanković za Danas.

On još kaže da je Sotirovski dok je bila gradonačelnica mogla da reaguje ukoliko je bilo ikakvih nezakonitosti u vezi sa poslovanjem privatnih vrtića koje vodi njegova majka, a sa kojim on inače „nema ništa“.

Prema njegovoj oceni, bivša gradonačelnica je „uništavala socijalni sistem u gradu, a posebno deo vezan za vrtiće“.

„Nijedan privatni vrtić, pa ni vrtići moje majke, nemaju direktne veze sa gradskim budžetom. Iz njega se zapravo finansijski podržavaju roditelji koji biraju u koji će privatni vrtić ići njihova deca. Sotirovski je, inače, uvek mešala političke i privatne odnose, kako bi se razračunavala sa političkim protivnicima. I sa mnom se obračunavala preko pritisaka na moje roditelje i prijatelje. Ali, nije joj uspelo, završila je karijeru, i to će tako ostati“, kaže Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari