Bivša predsednica opštine dokazuje svoj politički rejting, a građani Bajine Bašte trpe ucene naprednjaka 1Trg u Bajinoj Basti/Foto: Prvi portal

Građani Bajine Bašte će, umesto 2024. godine, zbog stranačkih kalkulacija naprednjaka, na lokalne izbore morati 3. aprila, kada se održavaju parlamentarni i predsednički izbori.

Prevremeni izbori su raspisani nakon što je Vesna Đurić (SNS), krajem 2021. godine, podnela ostavku na funkciju predsednice opštine, koju je obavljala od septembra 2020. godine, posle poslednjih lokalnih izbora u tom gradu.

Nju je, i pored ostavke, Vlada Srbije imenova za predsednicu Privremenog organa, koji je preuzeo nadležnost lokalne skupštine. Uz to, ona je i prva na odborničkoj listi koalicije koju predvode naprednjaci.

Đurić i još nekoliko čelnika lokalnih samouprava u Srbiji, takođe, naprednjaci, sinhronizovano su nedavno podnoslili ostavke, po odluci vrha SNS kako bi isposlovali vanredne lokalne izbore u tim opšinama u istom danu, kada se održavaju pralamentarni i predsednički izbori.

Međutim, ona za Danas tvrdi da je ostavku podnela iz drugih razloga – da bi  dokazala svoj politički rejting. Kaže da je na „prošlim izborima bila peta na listi i da je izabrana za predsednicu SO, a potom, sticajem okolnosti, za predsednicu opštine“.

„Sada“, kaže, „podnela je ostavku i prva je na listi da joj ne bi prigovarali da je bila peta i da je sa tog mesta izabrana za predsednicu opštine“.

Bivša predsednica opštine dokazuje svoj politički rejting, a građani Bajine Bašte trpe ucene naprednjaka 2
Vesna Đurić/Foto: Prvi portal

„Ostavku sam podnela radi lične satisfakcije i stranka me je podržala. Ponovo sam dobila poverenje stranke i prva sam na listi i kandidatkinja sam za predsednicu opštine“, objasnila je za Danas Đurić i navela da na izborima očekuje „više od 50 odsto glasova građana Bajine Bašte“.

Dok se „prinudna upravnica“ Bajine Bašte trudi da dokaže lični i stranački rejtng, predstavnici opozicije opisuju predizbrnu atmosferu i tom gradu kao „neku vrstu iščekivanja“.

„Oni koji tradicionalno glasaju za SNS gaje nadu da će neko da im pomogne, da će neko da ih oslobodi straha“, ocenio je za Danas Uroš Đokić (NS), advokat, nosilac odborničke liste i kandidat za poslanika koalicije Ujedinjeni za pobedu Bajine Bašte.

Bivša predsednica opštine dokazuje svoj politički rejting, a građani Bajine Bašte trpe ucene naprednjaka 3
Uros Đokić/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Slične ocene nudi i Slavša Čanić, poverenik DS u tom gradu.

On objašnjava da su naprednjaci, umesto štandova, flajera i drugih vidljivih predizbornih aktivnosti, probegli, kako kaže „radu ispod žita“, prikupljajući sigurne glasove i pritiskajući ljude, kojim im obećavaju prikrivenu podršku“.

„Ljudi su uplašeni, posebno u selima. Uplašeni su i zaposleni u javnom sektoru, jer većina je angažovana po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima. Plaše se da kažu svoje mišljenje i to smo videli kada smo prikupljali potpise za našu listu. Mnogi su hteli da nas podrže, ali plaše se da će izgubiti posao“, navodi Čanić za Danas i ističe da opoziciji mediji nisu dostupni.

Osim što nisu ispunili obećanje da će 2020. godine početi gradnja tunela kroz Kadinjaču, kako je to obećala ministarka Zorana Mihajlović, a nove termine, u sadašnjoj kampanji, obećavaju šef države Aeksandar Vučić i ministar Tomislav Momirović, naprednjacima se zamera i to što rekonstrukcija bajinobaštanskog trga traje skoro tri godine.

Radovi, za koje je izdvojeno više od 70 miliona dinara iz lokalnog budžeta, počeli su u septembru 2019. godine i trebalo je da se završe za šest do devet meseci.

Bivša predsednica opštine dokazuje svoj politički rejting, a građani Bajine Bašte trpe ucene naprednjaka 4
Slavisa Čanić/Foto: Privatna arhiva

„Samo ti, Vesna, završi ovaj trg čija gradnja traje kao Skadar na Bojani. To vam je tako kada ne uzmete najboleg izvođača“, reči su kojima se Aleksandar Vučić obratio Vesni Đurić, prilikom njegove posete Bajinoj Bašti u avgustu prošle godine.

Taj posao je dobila lazarevačka firma „Bauvezen“ koja je, kako podseća Uroš Đokić, po „istom receptu“ izvodila radove na više gradilišta u Srbiji – Leskovcu, Nišu, na Trgu Republike u Beogradu.

„U ugovoru, navedeo je da Opština, ukoliko ne ispuni svoje obaveze i izvođača na vreme na uvede u posao, mora da plati penale, ali u budžetu nisu prikazani tačni iznosi za tp, već ukupni planirani sudski troškovi i penali po svim osnovama“, objašnjava za Danas Đokić.

„Radovi“, dodaje, „nisu završeni ni posle skoro tri godine i nema naznaka o tome da će Opština pokrenuti neki mehanizam da naplati to što je izvođač radova probio sve moguće rokove“.

„To je indicija o tome kakav je aranžman u pitanju“, ocenjuje Đokić, dok Slaviša Čanić dodaje da njegovi sugrađni zbijaju šale i kažu „HE Bajina Bašta je izgrađena za pet godina, a naprednjaci ne mogu da rekonstruišu trg ni za tri godine“.

Bivša predsednica opštine dokazuje svoj politički rejting, a građani Bajine Bašte trpe ucene naprednjaka 5
Foto: Privi portal

Na to, bivša predsednica opštine, uzvraća da su „ugovor o rekonstrukciji trga i procedura o izboru izvođača radova obavljeni pre njenog dolaska na predsedničku funkciju“, a potom objašnjava da ona „nije imala načina da utiče na izvođača radova“, za koga je rekla da je „glavni problem i da je ta firma kašnjene pravdala koronom i vanrednim stanjem“.

„Rekonstruja će se završiti do izbora, do 1.aprila, i uspeću u tome na neki svoj način“, kazala je za Danas Đurić i navela da je za njenog mandata obavljeno više od 70 odsto tih radova.

 

Devet izbornih lista

Za 45 mesta u SO Bajina Bašta konkurišu ukupno 254 kandidata sa devet  odborničkih lista: Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve (SNS, PUPS, SDPS,SNP, SRS), Ivica Dačić-Premijer Srbije (SPS i JS), Srpski pokret Dveri- Srcem za Bajinu Baštu, Mihailo Marković-Ajmo Ljudi-Socijaldemokratska straka, Uroš Đokić-Ujedinjeni za pobedu Bajine Bašte (DS i NS), Milan Stamatović-Zdravo da pobedi Zoran Jugović, Savez 90/Zelenih Srbije, Dr Miloš Jovanović-Nada za Bajinu Baštu i GG Jasno i glasno za Bajinu baštu-Vladislav Biljić.

Skupština bez opozicije

Nakon prethodnih izbora, koje je bojkotovala opozicija, naprednjaci su dobili više od 60 odsto glasova i formirali vlast sa SPS, SRS, SPAS i SNP.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari