Bivši ambasador Montgomeri: Kurti na Kosovu ima dugoročni i kratkoročni cilj 1Foto: HRT/Screenshot

Nekadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Vilijam Montgomeri izjavio je za Kosovo onlajn da premijer Kosova Aljbin Kurti nastavlja “sa agresivnim akcijama ‘etničkog čišćenja’ protiv Srba koji žive na Kosovu, da je njegova jasna namera da pokuša da ih sve natera da odu i da je klasičan primer za to najnovija akcija protiv pošte.

“’Dijalog’ koji posebno želi da ostvari Evropska unija nije moguć pod ovim uslovima. Jedino pitanje koje imam je kada će SAD i EU preduzeti dovoljne kaznene mere protiv Kurtija. Jasno je da jednostavno kritikovanje Kurtija, javno i privatno, nije efikasno. Govorim ovo sa stvarnom zabrinutošću, kao da je nebitan momak poput Kurtija sa nefunkcionalnom ekonomijom u stanju da ignoriše naše brige, koje će lekcije ostatak sveta naučiti iz ovoga?”, navodi Montgomeri.

Na naše pitanje kakvog je utiska, da li su odnosi SAD i Vlade Kosova uznapredovali kao rezultat lobiranja kompanija koje je Vlada Kosova prošlog leta angažovala u SAD i od kojih se očekivalo da se bave komunikacijom sa zakonodavnim i izvršnim ograncima američke vlade u cilju unapređenja odnosa, Montgomeri kaže da ne zna da li je to lobiranje bilo uspešno.

“Nažalost, uloga lobista se u Sjedinjenim Američkim Državama tokom vremena stalno povećavala. Bilo bi mi nemoguće ni da pretpostavim koliko je kompanija, zemalja, političkih partija, pa čak i bogatih pojedinaca poverovalo da je lobista u Vašingtonu važan. Stoga nije iznenađujuće čuti da su Kurti i njegova vlada to učinili. Nemam predstavu da li je ovo uopšte bilo uspešno”, kaže Montgomeri.

Američki diplomata dodaje da je zapravo Kurtijev dugoročni cilj odlazak svih Srba sa Kosova.

“Ali njegov kratkoročni i srednjoročni cilj je da isprovocira srpsku vladu da preduzme mere koje će mu pomoći da, verovatno uključujući i lobiste, potvrdi da Kosovo zaslužuje podršku. Čestitam Vladi Srbije na trpeljivosti prema ovim aktima. Voleo bih da vidim više znakova zahvalnosti SAD i EU za tu trpeljivost”, istakao je Montgomeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari