Bivši ambasador SAD: Zapad jača Vučića koji potkopava druge na Balkanu 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Nema smisla to što Zapad jača predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji održava odnose Beograda i Moskve, izjavio je danas nekadašnji američki ambasador pri NATO Kurt Volker.

Nekadašnji specijalni izaslanik za Ukrajinu Volker kazao je za Radio Slobodna Evropa da Vučić pokušava da od Srbije napravi „Rusiju na Balkanu“ dok nastoji da zadrži „određenu slobodu manevrisanja i nezavisnost potezima poput kupovine francuskih ‘rafala’ „.

Dakle, kazao je on, da od Srbije napravi „dominantnu zemlju na Zapadnom Balkanu koja igra na kartu srpske manjine u drugim državama, oslanjajući se u velikoj meri na Rusiju, njene energente, Rusku pravoslavnu crkvu“.

Volker je za prodaju granata iz Srbije Ukrajini kazao da to nije samo poslovni dogovor, već i deo napora Beograda da igra na obe strane.

„Izgleda da se više angažujemo oko Vučića dok pomalo gubimo Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju. Bugarska je u strašnom stanju. Znate, postoji izraz u SAD da trošimo više vremena na neprijatelje nego na prijatelje“, kazao je on.

Volker je ukazao da, ako ruski predsednik Vladimir Putin uspe u Ukrajini, a Zapad odstupi ili izgubi, svet ide ka globalnom ratu, jer će to ohrabriti Kinu, Iran i Venecuelu da pomisle da mogu da ostvare svoje ambicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari