Bivši general NATO Vesli Klark danas na Kosovu 1Foto: N1/printscreen (arhiva)

Bivši general NATO Vesli Klark boravi danas na Kosovu, a u Prištini se sastao sa predsednikom DSK Ljumirom Abdidžikuom, koji mu je uručio priznanje te stranke „Ibrahim Rugova“, za „istorijsku ulogu i doprinos oslobođenju Kosova“, prenosi Kosovo online.

Klark je istakao da se nada da će Kosovo nastaviti da jača veze sa SAD.

Naveo je da su DSK i njen prvi predsednik Ibrahim Rugova odigrali „izuzetnu“ ulogu pre 25 godina.

„Mislim da je uspeh intervencije Natoa, za razliku od drugih zemalja u kojima je Alijansa intervenisala, to što su DSK i Rugova radili na Kosovu“, rekao je Klark.

Dodao je da je impresioniran svaki put kada poseti Kosovo.

„Nadam se da ćete nastaviti da jačate veze sa SAD. Ponosni smo na vas, na napredak koji ste napravili, na primeru koji ste dali“, dodao je nekadašnji Nato general.

Abdidžiku je rekao da je Klarkovo ime uklesano u „temelje kosovske istorije“, preneo je Telegrafi.

„Vaše prisustvo danas ovde je svedočanstvo o trajnim vezama prijateljstva i solidarnosti koje ste predstavljali kroz svoju izvanrednu službu i fundamentalnu podršku narodu Kosova. Vaše ime je uklesano u temelje istorije Kosova, kao simbol hrabrosti i nepokolebljive posvećenosti pravdi i miru“, rekao je Abdidžiku.

Naveo je da su upravo „odlučnost i akcije“ generala Klarka dale nadu građanima Kosova pre 25 godina.

„Vaše vođstvo tokom Nato intervencije bila je prekretnica koja ne samo da je promenila tok naše istorije, već je obezbedila opstanak i budućnost naroda“, naveo je Abdidžiku.

Klark se sastao i sa Hamzom

Klark se prethodno na Kosovu sasatao i sa funkcionerom DPK Bedrijem Hamzom, koji je napomenuo da su SAD prijatelj koji nikada nije napustio Kosovo.

„Duboko osećajući naš bol, gledajući žrtvu za slobodu, general Klark je 1999. godine bio nada i vera za nas da sloboda i mir dolaze. U junu 1999. zajedno smo osvojili slobodu. U ovom junu, 25 godina kasnije, zajedno smo i bićemo uvek, jer je večna zahvalnost za generala, za vojnike i ceo američki narod“, naveo je Hamza na Fejsbuku.

Kako je naveo, poštujući prošlost, izgradili su sadašnjost i stvaraju bolju budućnost za sve građane, bez razlike, širom Kosova.

„SAD i međunarodni prijatelji, oni koji nas nikada nisu napustili, glavni su ‘akcionari’ uspeha u 25 godina slobode i 16 godina nezavisnosti. Kosovo je dom svakog Amerikanca“, poručio je Hamza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari