Bivši gradonačelnik Nikola Lukač odlazi na "veću funkciju": Smene u vrhu kikindskih naprednjaka zbog koruptivnih afera? 1Foto: Printscreen/Youtube/TV Kikinda

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, predsednik Skupštine Mladen Bogdan, kao i odbornik iz redova naprednjaka Zoran Stefanović, podneli su ostavku u petak na sednici Skupštine opštine, ali bura oko ovih smena i dalje ne jenjava.

Samo nepuna četiri meseca od kada su počeli mandati čelnim ljudima Kikinde, zamenjeni su novim kadrovima.

Za novog gradonačelnika, sa 30 glasova izabran je upravo donedavni predsednik Skupštine Mladen Bogdan, a za zamenika gradonačelnika odabran je Dejan Pudar. Novi saziv Gradskog veća imaće šest članova.

Dušan Popeskov postao je predsednik Skupštine Opštine Kikinda, a reč je o naprednjaku koji je svojevremeno izjavio da će lično bagerom da pregazi ljude koji su tada protestovali u Šapcu, ali se našao i u središtu skandala zbog napada na kikindskog novinara.

Odbornik Zoran Stefanović iz SNS-a koji je podneo ostavku pre nekoliko nedelja, osumnjičen je kako je finansijski oštetio udruženje slepih i slabovidih, na taj način što je ukrao novac iz tog udruženja.

Ovo udruženje je policiji podnelo prijavu protiv njega, a iz Osnovnog javno tužilaštva su potvrdili da je prijava podneta, te da zajedno sa policijom rade na ovom slučaju.

Ladislav Tomić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije, kaže da je još 2021. godine, prilikom izglasavanja prvog mandata, bio protiv izbora Lukača, jer je i tada već imao niz afera, a nije ni jasno kako je stekao diplomu američkog koledža.

Dodaje, da je Lukača sa ovog položaja smenila stranka, a ne narod.

– Po mojim saznanjima u SNS su došli do podataka da se Lukač bavi koruptivnim radnjama, da je oštetio i gradsku upravu i neke firme za novce. Jednostavno to je toliko uzelo maha i postalo providno da su morali da ga sklone, da ne bi SNS-u na lokalu napravio još neku veću štetu. Pre desetak dana ovde je bio koordinator SNS-a za Kikindu Srđan Kružević, direktor JVP „Vode Vojvodine“, koji je na stranačkoj sednici smenio Lukača, a ovo u Skupštini je bila zapravo samo procedura koja mora da se obavi po zakonu – rekao je Tomić.

Ističe, da je Lukač revnosno odgovarao na svaki stav koji dolazi iz opozicije i zapravo uživao u prepirkama sa odbornicima, često se spuštajući na nivo koji nije primeren prvom čoveku jednog grada.

Obrazloženje da odlazi iz „ličnih razloga“, kako kaže naš sagovornik, uvek je najlakše obnarodovati, a priča da odlazi na „veću funkciju“ u Beograd ili Novi Sad, takođe ima smisla.

– Naravno da ga SNS neće isporučiti policiji i sudu, nego će ga skloniti na drugu funkciju, daleko od očiju građana Kikinde, ali gde će opet biti zaštićen. Sa druge strane, nemam informaciju da su ostavke Stefanovića i Lukača povezane – nastavio je Tomić.

On je još pre godinu i po dana tražio da se u dnevni red uvrsti razrešenje gradonačelnika, jer budžet grada tada bio blokiran u visini od 220 miliona dinara, po tužbi kikinskog privatnika, a lokalna vlast je „terala mak na konac“ pokušavajući da opovrgne izvršnu sudsku presudu i tako je samo dodatno oštetila građane koji su to sve morali da plate.

Odbornici opozicije tokom sednice u petak, ali i posle u svojim izjavama, kazali su kako im nije jasno zašto je Lukač podneo ostavu, a nije prošlo ni 100 dana kako je na ovoj važnoj funkciji, zbog čega sve deluje neozbiljno i kao poigravanje sa građanima.

Odbornik Stranke slobode i pravde Miroslav Panić, rekao je da svakako gradonačelnik Kikinde ostaje Srđan Kružević.

On je napomenuo da je Gradska kuća ovaj dan ostala zaključana za građane, angažovano je i obezbeđenje, te da sednicu nisu mogli da prate ni predstavnici medija, što je posebno sramotno.

Dejan Pudar novi zamenik gradonačelnika, na ove optužbe opozicije odgovorio je da SNS nije nikoga obmanuo ovim smenama, a najmanje građane, te da „Nikola Lukač ide na veću funkciju jer je prepoznato da je odlično radio svoj posao“.

Ipak, imenovanje Popeskova na čelo Skupštine, kako smatra Tomić, nova je sramota za Kikindu.

– Dušan Popeskov nije čovek za to mesto. On je bio šef odborničke grupe SNS u prošlom sazivu i na svaku argumentovano izlaganje opozicije, odgovarao je vređanjem, ponižavanjem i pretnjama. Jednostavno, bahat je čovek. Zna se šta je sve pričao o protestima građana, kako je napao novinara, ali mene čudi druga stvar, on je završio DIF i nije mi jasno kako jedna stranka koja se predstavlja toliko moćnom, ne može da za to mesto iznedri jednog diplomiranog pravnika. A ne čoveka koji gotovo nema nikakvog radnog iskustva, a pravničko znanje mu je ravno nuli – dodao je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari